10 jaar Brightlands Chemelot Campus: prima prestaties en grote uitdagingen

Foto: SGN

Brightlands Chemelot Campus in Sittard-Geleen bestaat 10 jaar. Een periode waarin het aantal bedrijven meer dan verdubbelde van 50 naar 107.

Met de banengroei ging het nog harder: van 1250 naar de huidige 3000 fte. Veel tijd om van dat succes te genieten wil de campus zichzelf niet gunnen: het jubileumprogramma Next ten is vooral de inspiratiebron om verder te werken aan de uitdagingen op het gebied van circulariteit en gezondheid. De lat ligt hoog: het is de ambitie van Brightlands Chemelot Campus om Limburg op deze thema’s naar een leidende positie in Europa te laten groeien.

  • Aantal bedrijven en banen verdubbelde in 2012-2022
  • Circulariteit en gezondheid speerpunten van de toekomst

De aftrap van een serie evenementen rond het tienjarig bestaan is op dinsdag 10 mei. Dan presenteren nieuwe campusbewoners zichzelf en hun innovaties tijdens de ‘New Residents and Talent Show’. Onderdeel hiervan is ook de presentatie van het grensoverschrijdende project ‘Het Talent Centraal’, waarbij middelbare scholieren nieuwe ontwerpen van gerecycled textiel hebben gemaakt.

Ontwikkeling

Met DSM, Universiteit Maastricht en Provincie Limburg als founding fathers werd Brightlands Chemelot Campus in 2012 ‘gebouwd’ op de pijlers wetenschap/onderwijs, ondernemerschap en overheid. In die tien jaar heeft de campus zich ontwikkeld tot een leidend innovatief ecosysteem, waar duurzame chemie, circulaire materialen en biomedische oplossingen centraal staan. Als het gaat om de ontwikkeling van hoogwaardige materialen, duurzame processen of biomedische innovaties is de campus een speler van nationaal belang met internationale impact geworden.

Ecosysteem

Dat campus-ecosysteem bestaat uit 107 bedrijven en organisaties, waar meer dan 3000 mensen werken en waar meer dan duizend studenten bezig zijn met de uitdagingen van vandaag en morgen. Dat aantal studenten op universitair, hbo- en mbo-niveau betekent een groei van 244 % ten opzichte van de eerste 300 studenten die tien jaar geleden hun opwachting op de campus maakten. Talentontwikkeling is dan ook een belangrijk speerpunt.

De groei van bedrijven, banen en studenten betekende ook dat er meer ruimte nodig was. Hiervoor werd het fraaie Center Court campusgebouw gebouwd, dat als kloppend hart meer dan uitnodigt tot samenwerking, kruisbestuiving en inspiratie. Om aan de groeiende vraag naar bedrijfsruimte te voldoen, zijn onder andere twee Brighthouses gebouwd. Het totaal aan vierkante meters verdubbelde ruim tot 114.000.

Grenzeloos

Samenwerken is een leidend principe bij Brightlands Chemelot Campus en een belangrijke voorwaarde voor succes. Een voorbeeld is de bijdrage van de campus binnen Chemelot Circular Hub, een groeiversneller naar een circulaire samenleving. Maar ook samenwerking tussen campusbewoners zélf, met partners en partijen op industriepark Chemelot of met partijen op één van de drie andere Brightlands campussen in Maastricht, Heerlen en Venlo versterkt alle partners en leidt tot betere resultaten. Dat geldt voor het samenwerking met overheden, het onderwijs en bedrijfsleven in de regio, in Nederland en over de grens. Brightlands staat immers voor ‘knowledge crossing borders’.

Eerste event: New Residents and Talent Show

Tijdens het openingsevent op 10 mei staat de ontmoeting tussen nieuwe bedrijven op de campus en nieuw talent centraal. De deelnemende organisaties pitchen vanaf de rode loper over de meest recente innovaties waaraan wordt gewerkt.

Ook de ontmoeting tussen bedrijven en talent krijgt een plaats tijdens deze bijeenkomst. Leerlingen van de Europaschule in het Duitse Herzogenrath en van het Porta Mosana College in Maastricht presenteren ontwerpen die ze hebben gemaakt van gerecycled textiel. Dit is onderdeel van het project Het Talent Centraal van CHILL (Chemelot Innovation and Learning Labs) en Wanderful.Stream, begeleid door designer Maria Voth Velasco.

Bert Kip, CEO van Brightlands Chemelot Campus: “Next ten staat symbool voor dit jubileumjaar waarin we met speciale events willen uitdagen en inspireren om mee te bouwen aan een circulaire en gezonde samenleving. Ik kijk met trots terug op onze groei in cijfers, maar vooral ook op de innovatie successen. Dat hebben we samen bereikt met heel veel partners in de regio, in Nederland en in het buitenland. En mede dankzij onze founding fathers. En daar willen we samen met onze campusbewoners en partners in dit jubileumjaar bij stil staan. Maar we zijn nog lang niet klaar. Ontwikkelingen stoppen niet, de uitdagingen zijn groot en innovatie is nooit af. Juist daarom hecht Brightlands Chemelot Campus zoveel waarde aan talentontwikkeling. Om morgen relevant te zijn, moet je vandaag investeren in talent. Samen staan we voor grote opgaven. Opgaven die we ook de komende tien met volle overgave en met alle energie zullen oppakken. Samen willen we van Limburg de nieuwe Europese leider in circulariteit en gezondheid maken.”

Bron: persbericht Brightlands Chemelot Campus

Cookieinstellingen