Filmavond luidde afbreken Sittardse praalwagens in

Maandenlang werd er gebouwd en daarna bleef het er jarenlang stil: de praalwagens in de Sittardse optochthal konden door storm (2020) en de coronapandemie (2021) niet aan het publiek worden getoond.

Dit jaar kwam daar kort voor carnaval abrupt verandering in. Het Optoch Kommitee Zitterd (OKZ) slaagde er in zeer korte tijd in om vastelaovend vierend Zitterd te mobiliseren en alle benodigde vergunningen voor het kunnen laten trekken van de optocht te regelen.

En het werd een fraaie optocht, onder een stralende zon aan een strakblauwe hemel, met tienduizenden toeschouwers langs een vrij korte route die ditmaal de nauwe straten in het centrum van de stad grotendeels meed.

Afgelopen vrijdag werd in de optochthal aan het Fischerpad de traditionele optochtfilm getoond aan de optochtdeelnemers. Want meelopen in de optocht betekent immers dat je hem zelf niet hebt kunnen bekijken.

Normaliter wordt de film een week voor halfvasten getoond, maar omdat in dat weekend al tal van (inhaal)activiteiten plaatsvonden werd besloten om de film later te vertonen. Nu werd de film vertoond als startsignaal voor het afbreken van de praalwagens, zodat er in november weer met een schone lei kan worden gestart aan het bouwen van de wagens voor de optocht van 2023.

In de tussenliggende tijd kunnen dan de decorbouwers voor de Zittesje Revuu ‘Oukouk’ in de hal aan de slag.

Op de filmavond reikte voorzitter Hans Schörgers van De Mander een cheque ter waarde van 2275 euro uit aan voorzitter Jean Wijnands van het OKZ. De Mander collecteert normaliter voorafgaand aan de kinderoptocht, maar omdat die dit jaar nog niet door kon gaan werd voorafgaand aan de grote optocht gecollecteerd. Daarbij gaat de opbrengst steeds naar kindgerelateerde projecten. Ditmaal besloot De Mander om de opbrengst ten goede te laten komen aan het Kerkesprojek van het OKZ. Met dat project worden kinderen vertrouwd gemaakt met het vak van wageboewer, opdat ook in de toekomst praalwagens gebouwd zullen blijven worden.

 

Reacties

Cookieinstellingen