Het verhaal achter een straatnaam: de Tomberstraat in Papenhoven

Foto: beeldcitaat google

Deze week wordt er voor het groot onderhoud van de wegen door de Gemeente Sittard-Geleen gewerkt aan de Tomberstraat in Papenhoven.

Erfgoedcentrum De Domijnen vertelt over de oorsprong en betekenis van deze straatnaam.

De naam Tomberstraat is al meer dan driehonderd jaar in gebruik: landmeter Johannes Bollen heeft de straat (gespeld als ‘tommer straet’) al genoemd in zijn meetboek uit 1704-1705. De Tomberstraat heeft niet altijd hetzelfde tracé gehad. Op de website van AEZEL – https://aezel.eu/ is te zien dat wat nu de Tomberstraat is, in 1842 deels de Papenhovender Veestraat was; wat nu de Frankenstraat is, was toen de Tommerstraat. In de wegenlegger van 1899 heet de huidige Tomberstraat (samen met de Frankenstraat) de Tommerstraat of Windmolenstraat. Deze laatste verwijst waarschijnlijk naar de vroegere windmolen tussen Obbicht en Papenhoven.

In 1948 is de toenmalige Tomberstraat gesplitst in de huidige Tomberstraat en de Frankenstraat. De naam Tommer en het later gebruikte Tomber gaat mogelijk terug naar tumulus: een opgeworpen grafheuvel, stammend uit de Romeinse tijd.

De Tomberstraat van 1842 (de Tommerstraat dus, en de huidige Frankenstraat) loopt in de richting van de Joodse begraafplaats, die ook op de kadastrale kaart van 1842 te zien is. Of de naam daar vandaan komt, is natuurlijk niet zeker, maar wel een mogelijkheid.

Cookieinstellingen