Aanleg glasvezelnetwerken in Sittard-Geleen

In juni 2021 was er voor de aanleg van een glasvezelnetwerk in Sittard-Geleen één partij, E-fiber, die voldeed aan de voorwaarden op het gebied van kwaliteit en onkostenvergoeding voor het leggen van kabels in openbare grond.

Met E-Fiber Sittard-Geleen BV heeft de gemeente een overeenkomst gesloten en inmiddels is deze netbeheerder in meerdere wijken bezig met de aanleg van een glasvezelnetwerk.

Naast E-Fiber was er ook interesse vanuit Delta Fiber Netwerk BV. In juni 2021 voldeed dit bedrijf echter nog niet aan de gestelde voorwaarden. De Telecommunicatiewet geeft echter duidelijk aan dat als een partij aan de wettelijk voorgeschreven eisen voldoet, de gemeente aanleg moet gedogen. Het College van B&W heeft de gemeenteraad toen laten weten dat er mogelijk meerdere glasvezelnetwerken aangelegd zouden kunnen worden. Echter werd de kans daarop toen niet zo groot geacht.

De coronacrisis heeft mede het belang van hoogwaardige telecommunicatienetwerken nogmaals duidelijk gemaakt. Inmiddels zijn er in Nederland meerdere partijen die flink investeren in glasvezel. Daardoor is het voor aanbieders van glasvezelnetwerken interessanter geworden om gebieden toch te voorzien van dubbele netwerken. Zo ook in Sittard-Geleen.

Nadat de overeenkomst met E-Fiber Sittard-Geleen BV is gesloten, is Delta Fiber Netwerk BV met de gemeente in gesprek gebleven. Inmiddels hebben zij voor hun eerste gebied voldaan aan de gemeentelijke voorwaarden. Zij starten met de aanleg van hun glasvezelnetwerk in Munstergeleen.

Voor inwoners van Sittard-Geleen leidt de aanleg van twee glasvezelnetwerken tot nog meer keuze uit verschillende aanbieders van internet, tv en telefonie. Nadeel is dat er mogelijk meer overlast kan ontstaan door dubbele graafwerkzaamheden. De gemeente heeft getracht beide partijen samen te laten werken in de aanleg. Helaas vinden beide partijen daarin geen overeenstemming, waardoor de gemeente de aanleg door beide partijen apart moet coördineren.

Cookieinstellingen