Afhandeling en verwerking e-mails door Limburgse gemeenten bovengemiddeld

Foto: CC0

Een groot aantal gemeenten in Limburg verwerkt mailcontact op goede wijze en komt snel met een reactie op een eenvoudige vraag per mail.

Dit blijkt uit onderzoek van klantcontactbeheerder Pricon, waarbij alle gemeenten met e-mailafhandeling zijn getoetst op de aanwezigheid van e-mailadressen en contactformulieren op de website, ontvangstbevestigingen, reactietijd en het verplicht laten delen van persoonlijke gegevens. Als uitgangspunt is gekeken naar de e-mailgedragslijn voor overheden.

In Limburg wordt bovengemiddeld vaak op tijd gereageerd op een eenvoudige vraag per mail. 81% van de gemeenten heeft binnen twee werkdagen gereageerd op een simpele vraag. Alleen in de provincies Utrecht, Groningen en Overijssel lag dit percentage hoger.

Het percentage van gemeenten die na drie weken nog steeds niet hebben geantwoord, ligt met 3% aanzienlijk lager dan het landelijk gemiddelde van 13%. Met slechts één gemeente die na drie weken niet heeft gereageerd, behoort Limburg, samen met Groningen en Overijssel, tot de drie provincies met de meest efficiënte mailafhandeling.

Afhandeling inkomende e-mails

De meeste gemeenten in de provincie Limburg versturen een ontvangstbevestiging, zoals staat voorgeschreven in de e-mailgedragslijn voor overheden. Alleen de gemeenten Beesel, Bergen, Kerkrade, Mook en Middelaar, Simpelveld, Vaals, Valkenburg aan de Geul, en Venray hebben geen ontvangstbevestiging gestuurd.

Hierdoor ligt het percentage gemeenten dat geen ontvangstbevestiging hebben gestuurd met 26% ver onder het landelijk gemiddelde (37%) en is Limburg de tweede provincie achter Overijssel met de meest verstuurde ontvangstbevestigingen.

Bereikbaarheid en privacy

In de provincie Limburg hebben vier van de eenendertig gemeenten geen e-mailadres op hun website vermeld. Met een percentage van 13% ligt dit ruim onder het landelijk gemiddelde van 25%.

Bij drie van de vier gemeenten zonder e-mailadres is het bij het contactformulier ook voor het stellen van een eenvoudige vraag verplicht om onnodige persoonlijke informatie te delen. Hierbij gaat het om Beek, Leudal en Maastricht. Hierdoor zijn er bij 10% van de Limburgse gemeenten mogelijk barrières op het gebied van privacy, minder dan het landelijk gemiddelde van 13%.

Cookieinstellingen