Publieksexcursie Groeve Blom – Terblijt – Plateau van Margraten

Foto: © Het Limburgs Landschap, Henk Heijligers

In het Zuid-Limburgse landschap liggen op diverse plekken voormalige groeven. Één daarvan is groeve Blom.

De groeve werd een paar jaar geleden door de voormalig eigenaar Blom overgedragen aan Het Limburgs Landschap. Hoog tijd om er een kijkje te gaan nemen.

Groeve Blom, net ten zuiden van het dorp Berg en Terblijt, sluit naadloos aan bij de Natura 2000-gebieden van de Bemelerberg en Bergse Heide. Het bestaat vooral uit kalksteenrotsen en grazige bloemrijke delen met naast vele kleine poeltjes ook een grote waterplas.

Bijzonder

Het Limburgs Landschap heeft in de buurt van groeve Blom nog een aantal groeven in beheer: groeve ’t Rooth, de Julianagroeve, de Meertensgroeve en de Curfsgroeve. Doordat de groeven als een soort badkuip in het landschap liggen, heerst er een apart klimaat. Overdag kan het extreem warm worden, maar in de nachten juist extra koud. Dat maakt de groeven uniek en zorgt voor de aanwezigheid van bijzondere planten en dieren, zoals de geelbuikvuurpad.
Om te voorkomen dat de groeve dichtgroeit met bos, en daarmee de bijzondere vlinders en amfibieën verdwijnen, lopen er geiten, schapen en zelfs varkens. Samen met een actieve en enthousiaste groep vrijwilligers zorgen zij voor het beheer van groeve Blom, zodat dit bijzondere natuurgebied intact blijft.

Welkom

Wandel mee met deze interessante rondwandeling op zondagmiddag 4 september om 13:30 uur. Vertrekplaats vanaf parkeerterrein aan de Kleine Heideweg, 20 meter vanaf Rijksweg 122, 6325 AG Berg en Terblijt. De excursie duurt 2 tot 2,5 uur. Honden kunnen niet mee met deze wandeling. Er is maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, aanmelden voor deze excursie is verplicht via www.limburgs-landschap.nl/kalender.

Cookieinstellingen