Turtle of Trash gevuld met vele tientallen zakken zwerfafval

17 sep 2022, 20:00 Nieuws
world cleanup march geleen 2
De afgelopen week werd in het kader van het eerste BRIGHT Festival in Geleen een ‘community cleanup’ gehouden.
Vandaag werd die grote, meerdaagse zwerfvuilopruimactie afgesloten met de Cleanup March op World Cleanup Day.
Vanaf maandag ruimden in totaal ruim 300 leerlingen van basis- en middelbare scholen, een dertigtal vluchtelingen uit Oekraïne en tal van andere vrijwilligers op diverse plekken in de gemeente zwerfafval op.
Al het in afvalzakken verzamelde afval werd in de Turtle of Trash voor Sjoenk gegooid. De Turtle of Trash is een door leerlingen van het DaCapo College gebouwde metalen constructie in de vorm van een schildpad. Het achterliggende idee is dat zwerfafval uiteindelijk in zee belandt en daar hebben tal van dieren, waaronder schildpadden, last van.
Wethouder Ivo Tillie (onder meer Jongerenzaken) gooide de laatste zak zwerfaval in de schildpad en daarmee kwam aan de Cleanup een einde. Hij benadrukte dat het belangrijk is dat we onze omgeving schoon blijven houden en dankte met iedereen en in het bijzonder alle jongeren die de laatste week zo hun best hebben gedaan om rondslingerend afval op te ruimen. Niet alleen omdat dat beter is voor het milieu, maar ook omdat “heel veel van ons afval hergebruikt kan worden als grondstof voor nieuwe producten.”
Michel van Dijke van Vaste Prik Sittard-Geleen schat dat er ruim 800 kilo zwerfvuil uit de omgeving is opgeruimd. Dat is minder dan vorig jaar. Wellicht heeft het grillige weer van vandaag daarbij een rol gespeeld. Mogelijk is het bewustzijn gegroeid dat het asociaal is om je afval niet netjes op te ruimen en gooien mensen minder afval achteloos weg. “Maar wat duidelijk opviel is dat er veel minder lege plastic flessen en flesjes werden aangetroffen dan in voorgaande jaren. Kennelijk werpt de statiegeldregeling zijn vruchten af. Hopelijk gaat nu ook de statiegeldregeling voor blikjes drank snel in.”
De gevulde Turtle of Trash blijft de komende dagen als tijdelijk afvalkunstobject voor Sjoenk staan.