De eeuw van mijn moeder

Foto: © Gordon Meuleman

Van vrijdag 21 tot en met zondag 23 oktober presenteert Parkstad Limburg Theaters de bejubelde voorstelling ‘De eeuw van mijn moeder’ van Het Nationale Theater.

Tijdens deze indrukwekkende marathonvoorstelling in Theater Heerlen worden hapjes geserveerd van Toko Bopp uit Geleen.

Een toneelvoorstelling over de migratie van Nederlands-Indië naar Nederland, familierelaties, emancipatie, liefde en leven

Het koloniale verleden van Nederland is een actueel thema. De verwerking van wat ooit in de kolonie Nederlands-Indië gebeurde, is nog altijd gaande. Nog steeds duiken er nieuwe feiten op en wordt de roep om gerechtigheid luider. Alle verhalen hebben één ding gemeen: ze laten zien dat de koloniale geschiedenis geen ver-van-mijn-bed-show is. Het is een geschiedenis die leeft in Nederlandse families. Daarom zoomt Parkstad Limburg Theaters in oktober – de maand van de geschiedenis – in op deze historie.

De eeuw van mijn moeder – het verhaal

In 1948 komt de 8-jarige Winnie aan in Nederland, terwijl in Nederlands-Indië de onafhankelijkheidsoorlog woedt. In haar nieuwe thuisland kiest de eigengereide Winnie radicaal voor ‘niet-Indisch’ zijn. Ze trouwt de Hollandse ondernemer Lex, wordt verliefd op de Surinaamse Gudrun en steeds weer strijdt ze voor haar autonomie. Als Winnie op tachtigjarige leeftijd ongeneeslijk ziek blijkt, reconstrueert haar zoon Ramses haar leven in een grote expositie in het Haagse Kunstmuseum. Daarin laat hij zien hoezeer Winnies koloniale verleden doorwerkt in het heden en daarmee ook de levens van haar drie kinderen tekent.

Schrijver en regisseur Eric de Vroedt baseerde het stuk op het levensverhaal van zijn moeder. De voorstelling ontving maar liefst 4-sterren in zowel de Volkskrant, De Telegraaf, NRC als Scènes.

Een complete avond uit

‘De eeuw van mijn moeder’ is een complete avond uit. De voorstelling duurt 4,5 uur, opgedeeld in drie blokken. In de twee pauzes worden Indische hapjes geserveerd van de beste Toko van Nederland, Toko Bopp. Deze hapjes zijn bij de ticketprijs inbegrepen.

Indo’s zijn HOT

Naast ‘De eeuw van mijn moeder’ biedt Parkstad Limburg Theaters in het contextprogramma ‘Indo’s zijn HOT’ nog een ander perspectief op de geschiedenis van Nederlands-Indië. Tijdens ‘Indo’s zijn HOT’ reflecteren kunstenaars en wetenschappers, zoals dichter Merlijn Huntjens, percussionist Reggy van Bakel en breakdancer Joey Berger op hun Indische achtergrond in het Nederland van nu.

Kaarten bestellen

Cookieinstellingen