Animo voor ‘vastelaoveskerkes’ in Sittard groeit

Foto: SGN

Sinds 2019 heeft er geen kinderoptocht meer door de straten van Sittard getrokken. In 2020 stormde het en in 2021 en 2022 was Covid-19 de spelbreker.

Maar dit jaar, op zondag 12 februari, kan het dan eindelijk weer – mits er niet opnieuw een spelbreker roet in het eten komt gooien.

Het enkele jaren geleden ‘kerkesprojek’ van Optochkommitee Zitterd (OKZ) heeft er wat belangstelling betreft in elk geval niet onder geleden. In de optochthal aan het Fischerpad wordt te midden van de in aanbouw zijnde ‘grote vastelaoveswages’ op woendagmiddagen en zaterdagen hard gewerkt aan ‘vastelaoveskerkes’ die op 12 februari mee zullen trekken in de Kènjeroptoch.

Creatieve basisschoolleerlingen bouwen er onder begeleiding van enkele oude rotten in het wagenbouwvak aan een tiental kleine carnavalswagentjes op karretjes die met de hand getrokken de optochtroute zullen volgen. Zo krijgen de jonge carnavalisten de basiskneepjes van het wagenbouwen al jong onder de knie. Indachtig de gezegdes ‘Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst’ en ‘Jong geleerd is oud gedaan’ werkt het OKZ aan de instandhouding van een van de pijlers van het Sittardse carnaval.

Wat wel zorgen baart is de teruglopende animo van de basisscholen om mee te doen aan de kinderoptocht. Een mogelijke oorzaak daarvoor is dat een aantal figuurlijke kartrekkers – leerkrachten met een rood-geel-groen hart, die zich al jaren hebben ingezet voor deelname van hun school aan de Kènjeroptoch – worden overgeplaatst naar een school buiten Sittard. En als hun opvolgers of de schoolleiding de betekenis van carnaval niet naar waarde weten te schatten valt een school al snel als optochtdeelnemer af.

Cookieinstellingen