Oekraïne centraal in eerste lezing Podium Babel op Odasingel 90

Foto: SGN

Vanaf mei 2023 zullen de activiteiten van Podium Babel plaatsvinden in het nieuwe verenigingsgebouw aan de Odasingel 90.

De eerste bijeenkomst is gepland op zondag 7 mei en dit is een mooie gelegenheid om aandacht te geven aan Oekraïne. Ruslandkenner Peter van Nunen, zal het publiek meenemen in het verleden, heden en de toekomst van dit zwaar beproefde land.

Peter van Nunen trapt af op nieuwe locatie

De lezing start om 11:00 uur en duurt tot 13:00 uur. De entree is gratis. In plaats daarvan zal een vrijwillige  bijdrage gevraagd worden voor een door de spreker uit te kiezen doel, uiteraard gelinkt aan Oekraïne. Na afloop is er gelegenheid om onder het genot van een hapje en een drankje na te praten en nader kennis te maken met de mooie nieuwe locatie. Voor meer Informatie en aanmelden: zie www.podiumbabel.nl.

Oekraïne: kijk op het verleden, verkenning van het heden, zicht op de toekomst

De geschiedenis van Oekraïne loopt langs grillige lijnen. Oekraïne was deel van het Kievse Roesj, van Polen-Litouwen, van het Russische, het Osmaanse en het Habsburgse Rijk, van de Sovjetunie, van nazi-Duitsland, opnieuw van de Sovjetunie en van de landen die uit de puinhoop van die Sovjetunie ontstonden. De steden in dit gebied kenden door die voortdurende machtswisselingen en grensverschuivingen een rijke, multiculturele en multireligieuze bevolking, bestaande uit onder anderen Polen, Oekraïners, Russen, Duitsers, Grieken, Albanezen, Armeniërs en joden.

Deze lezing van Peter van Nunen is een zoektocht naar dat Oekraïne in Midden-Europa dat in de moderne 21e eeuw door Poetins aanvalsoorlog opnieuw lijkt te verdwijnen achter een onoverkomelijke muur, achter niet-verkrijgbare visa en onbegaanbare wegen. De lezing gaat echter niet uitsluitend over het verleden, het is ook een verkenning van het heden met een blik op de toekomst, opdat een beter begrip van de tragische geschiedenis kan helpen voorkomen dat deze regio altijd een speelbal van de geschiedenis zal blijven.

peter van nunenPeter van Nunen (1951) volgde de opleiding tolk-vertaler (Russisch en Engels) in Antwerpen en studeerde Theaterwetenschappen, Slavistiek en Germanistiek te Leipzig. Hij promoveerde in 1982 bij Carlos Tindemans over de Russische theaterregisseur Meyerhold. Hij was als docent aan diverse opleidingen tolk-vertaler werkzaam; hij is oprichter van het Eerste Russische Centrum voor de Nederlandse Taal en Cultuur te Moskou (1993). Sinds 1995 geeft hij ook leiding aan het MNM-Ruslandcentrum in Maastricht, dat zich richt op culturele uitwisseling tussen Rusland en Nederland. 

Cookieinstellingen