Op 3 maart aanstaande start de aanvraagperiode voor de subsidieregeling School & Omgeving. Er kan subsidie worden aangevraagd voor de periode van 1 augustus 2025 tot en met 31 juli 2028.
De subsidie kan worden aangevraagd door coalities van scholen, gemeentes en lokale partijen.
Het programma School & Omgeving van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft als doel om meer leerlingen een buitenschools aanbod aan te bieden.
Daarmee willen ze de kansengelijkheid onder kinderen vergroten. De subsidie kan gebruikt worden voor kunstzinnige en culturele activiteiten, maar ook voor extra aanbod op het gebied van sport of cognitieve en sociale ontwikkeling.
Alle scholen met een positieve onderwijsachterstandsscore of cumi-score kunnen een aanvraag indienen. De lijsten van schoolvestigingen die de subsidie mogen aanvragen vind je op de website van DUS-I.
De aanvraagperiode is van 3 maart om 09:00 uur tot 31 maart om 16:00 uur. De subsidie moet worden aangevraagd door een lokale coalitie, die bestaat uit minimaal 1 schoolvestiging, 1 gemeente en 1 lokale partij. Elke coalitie heeft ook een regievoerder, het bevoegd gezag van één van de deelnemende schoolvestigingen.
De subsidieaanvraag bestaat uit twee stappen:
Het invullen van de subsidieaanvraag kost ca. 15 uur.
Bij het aanmelden van de coalitie moet er ook een plan van aanpak worden meegestuurd. In dat plan van aanpak staat onder andere wie er aan de coalitie meedoen, wat de doelen zijn van het aanbod en hoeveel leerlingen er naar schattig gaan meedoen aan de activiteiten.
De nieuwe regeling School & Omgeving is een vervolg op de subsidieregelingen van 2022-2023 en 2023-2025. Ten opzichte van de eerdere regelingen zijn er een aantal dingen veranderd. De belangrijkste daarvan zijn:
De subsidie is voor schoolvestigingen met 5% van de leerlingen met de hoogste relatieve achterstandsscores. Maar álle scholen met een positieve onderwijsachterstandsscore mogen aanvragen. Als er budget overblijft, wordt de subsidie toegekend op volgorde van de scores.
De verantwoording is versimpeld: je hoeft niet langer te rapporteren over het aantal deelnemers dat meedoen aan de activiteiten, alleen over het aantal uren aan activiteiten.
De Gelijke Kansen Alliantie heeft alle informatie die je nodig hebt op een rijtje gezet:
Op de informatiepagina vind je ook de data van speciale vragenuurtjes, waar je al je vragen over de subsidie kunt stellen. Daarnaast kun je ook terecht bij de regiocoördinatoren van de Gelijke Kansen Alliantie of mailen naar [email protected].