Filmtour klimaatfilm Marijn Poels door België en Nederland

26 mrt 2017, 9:13 Nieuws
a1 tuhs clean landscape 002
De meermaals bekroonde kritische documentaire The Uncertainty Has Settled van Nederlands regisseur Marijn Poels maakt internationaal furore.
Uitverkochte bioscopen, verhitte discussies en veelal verwarring brengt het 90 minuten durende verhaal dat de gevoelige discussie over klimaatverandering en energietransitie aansnijdt. Tijdens de exclusieve filmtour 'De boer en het klimaat' zal de film op 25 april, in aanwezigheid van de regisseur, onder andere worden gedraaid in Ketelhuis Amsterdam
In de film bezoekt de progressieve filmmaker vooral boeren in de Duitse deelstaat Saxen Anhalt die gebukt gaan onder Europese regelgeving. Door de miljarden subsidies voor hernieuwbare energie en het falend landbouwbeleid zijn veel boeren energieleveranciers geworden. Poels stelt kritische vragen over klimaat en politiek. Doen we er eigenlijk wel goed aan? Hiervoor reist hij de wereld over op zoek naar kritische wetenschappers die hem een ander perspectief geven over het klimaat.
De film raakt een gevoelige snaar. Zo krijgt niet alleen de reguliere wetenschapper maar ook de klimaatscepticus een belangrijke stem in zijn film. Poels maakte deze film omdat hij vindt dat de discussie rondom klimaatverandering en energie heel eenzijdig wordt belicht. "Wanneer je een andere mening dan de heersende wetenschap hebt wordt je meteen verketterd. Wij gaan miljarden investeren in het terugdringen van CO2. Dat gaat de burger voelen in zijn portemonnee. Terwijl geen wetenschapper op aarde met zekerheid kan zeggen of deze energiepolitiek ook daadwerkelijk effect zal hebben op het klimaat. Dan mag er volgens mij best over gediscussieerd worden", aldus Marijn Poels.
Het thema leeft, dat blijkt. Niet alleen Europese bioscopen melden zich om de film te willen vertonen, in juni zal de film worden vertoond op het KLV symposium in Wageningen. Daar zal de regisseur na afloop in discussie gaan met Europarlementariër Bas Eickhout. Poels is met zijn film een graag geziene gast op universiteiten in Spanje, Duitsland, Zweden en Nederland.
De film komt in de laatste week van april naar Nederland met een speciaal daarvoor opgezette filmtour 'De boer en het klimaat'. Dertien exclusieve voorstellingen met achteraf discussie. "Boeren worden weggedrukt door het klimaatbeleid", zegt Poels. "De landbouw maakt plaats voor zwaar gesubsidieerde energieproductie. In delen van Duitsland heeft dat er al toe geleid dat er geen aardappel meer te vinden is en bodems uitgeput. Een zorgelijke ontwikkeling", aldus de filmmaker.
Zijn film claimt geen waarheid maar balanceert tussen de grote dogma's waarin de kijker gedwongen wordt een eigen mening te vormen. Een pleidooi voor zelfstandig en kritisch denken. De film is geselecteerd voor maar liefst 42 filmfestivals wereldwijd. Op het festival in Berlijn, Los Angeles en Zwitserland werd de film begin februari bekroond tot beste lange documentaire.
Tickets voor de vertoning op 25 april in het Ketelhuis in Amsterdam zijn te reserveren via Ketelhuis Amsterdam .