Vandaag om 11:00 uur was het exact 100 jaar geleden dat met het ondertekenen van een wapenstilstandsovereenkomst een einde kwam aan de Eerste Wereldoorlog.
De Britten herdenken – evenals veel andere nationaliteiten die betrokken waren bij de Eerste Wereldoorlog – op Armistice Day al hun gevallenen.
In
Sittard-Geleen begon het de Stichting Oorlogsgraven Comité Sittard in 1946 met de herdenking van Britse militairen die in de gemeente begraven zijn en die hun leven lieten tijdens de bevrijding van Nederland aan het einde van de Tweede Wereldoorlog.
Protestantse Begraafplaats Grevenbicht
[caption id="attachment_147249" align="alignnone" width="1200"]
[caption id="attachment_147248" align="alignnone" width="1200"]
Op zaterdag werden drie
herdenkingsplechtigheden gehouden bij de graven van Britse militairen: ’s ochtends op de Algemene Begraafplaats in Sittard en ’s middags op de begraafplaats bij het Protestants kerkje in Grevenbicht en op de R.K. Begraafplaats in Born.
Op Klaprooszondag vond in de Grote Kerk van Sittard de altijd indrukwekkende oecumenische herdenkingsdienst plaats. De dienst werd opgeluisterd door de Philharmonie en door enkele doedelzakspelers.
Aansluitend werd de herdenking voortgezet op de Britse oorlogsbegraafplaats aan de Kromstraat in Sittard. Daar werden kransen gelegd door onder meer Gouverneur Theo Bovens, burgemeester Sjraar Cox en voorzitter Tedje Versteegh van de Stichting Oorlogsgraven Comité Sittard. Major General Karl Ford CBE legde een krans namens Allied JFC Brunssum, Luitenant Kolonel Jurjen Haan deed dat namens de Nederlandse strijdkrachten, Air Commodore A. Martin namens de UK Military Community. De Duitse Oberst G. Thiermann en de Franse brigadier generaal J. Goisque legden namens de Duits/Franse militaire community gezamenlijk een krans. Verder werden er kransen gelegd door de Bond van Wapenbroeders, de Vereniging Oud Mariniers, The Royal British Legion, de Royal Air Force Association Amsterdam Branch Club Limburg, het Oranjecomité Sittard en leerlingen van Trevianum scholengroep. Daarna legden kinderen van militairen bij elk oorlogsgraf een rode roos.