Regionale Indië-herdenking op donderdag 15 augustus 2024

01 aug , 15:10 Nieuws
gebouw abp heerlen
beeldcitaat Google
Op donderdag 15 augustus aanstaande organiseert Stichting Waringin de zesde editie van de Indië-herdenking.
Stichting Waringin herdenkt sinds 2019 jaarlijks alle slachtoffers van de Japanse bezetting ten tijde van de Tweede Wereldoorlog in het voormalig Nederlands-Indië en die van de afhankelijkheidsstrijd van Indonesië, in de volksmond de Bersiap-periode.
Dit gebeurt bij het herdenkingsmonument van de Stichting in de Ir. Dingertuin (ABP-tuin), Oude Lindestraat 70, Heerlen.
Stichting Waringin heeft naast het oprichten van een regionaal herdenkingsmonument en het jaarlijks organiseren van de (regionale) herdenkingsdag op 15 augustus, in de ABP-tuin, nog een tweede doelstelling.
De stichting organiseert tevens diverse educatieve/cultureel gerichte initiatieven zoals interactieve historische themabeschouwingen m.b.t. het voormalig Nederlands-Indië, culturele workshops, deelname aan schoolprojecten van educatieve aard, met als direct raakvlak de geschiedenis van het voormalig koloniaal Nederlands-Indië en/of haar cultureel erfgoed.

Locatie met een historische band

De locatie van het monument is speciaal gekozen om de historische band tussen de Indische gemeenschap, Heerlen, SAIP en ABP/APG tot uiting te brengen. Heerlen is het centrum van de oude mijnstreek en de mijnindustrie heeft haar kennis grotendeels opgedaan in voormalig Nederlands-Indië waar al in 1854 aan intensieve mijnbouw werd gedaan door de toenmalige Billiton Maatschappij.
Daarnaast geeft APG in opdracht van pensioenfonds ABP-uitvoering aan de administratie van de Stichting Administratieve Indonesische Pensioenen (SAIP) en vielen ook bijzondere oorlogsslachtofferregelingen, zoals de Algemene Oorlogsslachtoffer Regeling Indonesië (AOR) en de Wet Uitkering Burgeroorlogsslachtoffers (WUBO) onder de werkzaamheden van ABP/APG.

Elk jaar naar ‘de tuin’

Er is zeker ook een sterke band met de precieze locatie van het monument: de Ingenieur Dingertuin (in de volksmond de ABP-tuin genoemd). Bouwkundig ingenieur A.E. Dinger, geboren op 17 januari 1888 in het toenmalige Batavia (nu Jakarta), heeft in grote eenvoud zijn kunde en kennis gegeven aan tal van zaken die van groot belang zijn voor Heerlen en de Mijnstreek. Dinger werkte bij de Staatsmijnen en woonde daar waar nu ABP/APG gevestigd is. Eenmaal per jaar opende hij de poorten voor het publiek zodat belangstellenden urenlang konden ronddwalen door zijn beroemde en op Indië geïnspireerde botanische tuin. Een begrip in Heerlen.
Tijdens de herdenking zullen de heer R. Wever (burgemeester van Heerlen); de heer J. Kuntzelaers (gedeputeerde provincie Limburg); Emile Roemer (gouverneur van Provincie Limburg); B. de Wever (docent Fontys) en Reggie Baay (schrijver van diverse boeken) de aanwezigen toespreken. De Molukse groep Saudara2 verzorgt (weer) de muzikale omlijsting. De Indië-herdenking wordt afgesloten met de vlagceremonie en het zingen van het Wilhelmus, gevolgd door de officiële kranslegging.
U bent vanaf 13:00 uur van harte welkom in de aula van Brightlands Smart Services Campus voor een (gratis) kop koffie met spekkoek. Doch u wordt uiterlijk om 13:30 uur verwacht in verband met de start van de ceremonie om 13:45 uur. Na de herdenking, omstreeks 16:10 uur, is er gelegenheid om met andere aanwezigen even na te praten onder het genot van een Indische snack tot 17.00 uur.
Toegang en parkeren
De toegang is gratis.
Reist u per auto dan kunt u parkeren in parkeergarage -1 van Brightlands SSC
(Gps instellen op Oude Lindestraat 70, Heerlen)
Kom u met openbaar vervoer, fiets of lopend dan kunt u gebruik maken van de ingang van de Dingertuin aan de Smedestraat 2, Heerlen.