Patrick N’Koyi: “Voetbal is een oneerlijke sport”

Sittard-Geleen, 16-08-2012 | Spits Patrick N’Koyi maakte onlangs de overstap van FC Eindhoven naar Fortuna Sittard. De 20-jarige aanvaller kent een indrukwekkend levensverhaal en heeft een duidelijke mening over de voetbalwereld: “Voetbal is oneerlijk”. Een interessante kennismaking met de geboren Congolees.

Sittard-Geleen, 16-08-2012 | Spits Patrick N’Koyi maakte onlangs de overstap van FC Eindhoven naar Fortuna Sittard. De 20-jarige aanvaller kent een indrukwekkend levensverhaal en heeft een duidelijke mening over de voetbalwereld: “Voetbal is oneerlijk”. Een interessante kennismaking met de geboren Congolees.

N’Koyi werd volgens de boeken geboren op 1 januari 1990 in de Congolese hoofdstad Kinshasha, destijds verwikkeld in een hevige burgeroorlog. Op 4-jarige leeftijd volgde hij zijn vader naar Nederland. “De streek waarin wij opgroeiden was gevaarlijk. Mijn vader wilde een betere toekomst voor ons en besloot te vluchten naar Nederland. Na enkele maanden had hij genoeg geld gespaard om ook een ticket voor mijn oudere broer te kopen. Een aantal maanden later mocht ik de reis maken, waarna mijn moeder als laatste volgde. We zijn dus eigenlijk één voor één in Nederland komen wonen. Mijn jongste zusje, die nu 13 is, is in Nederland geboren.”

In Brabant leerde N’Koyi kennis maken met Nederland: “We kregen van de gemeente een huis toegewezen in Eindhoven. Hier ging ik ook naar school en groeide ik op. Mijn eerste stapjes op het voetbalveld maakte ik op 7-jarige leeftijd bij vv Acht.”

Doordat N’Koyi al op vroege leeftijd in Nederland woonde, spreekt hij vloeiend Nederlands: “Dat klopt. Communicatie met mijn teamgenoten is geen enkel probleem.” Zijn voetbalcarrière vervolgde N’Koyi op 15-jarige leeftijd bij WVVZ, dat een samenwerkingsverband had met FC Eindhoven. “Ik was al eens op 11-jarige leeftijd gescout door FC Eindhoven, maar niet goed genoeg bevonden. Toen ik 16 was kon ik de overstap wél maken. Na twee jaar in de A-jeugd te hebben gespeeld, haalde Jan Poortvliet me in het seizoen 2008/2009 als 18-jarige bij het eerste elftal en kreeg ik mijn eerste profcontract. Poortvliet was een geweldige trainer. Altijd goed voor sfeer gezelligheid. Van de kantinejuffrouw tot de voorzitter, iedereen kon het goed met hem vinden.”

“In het seizoen daaropvolgend volgde mijn doorbraak. Ik speelde 14 wedstrijden in de basis en 13 als invaller. Hierin scoorde ik 12 keer. Na het vertrek van Poortvliet werd Ernest Faber de nieuwe trainer. Vlak na zijn aanstelling raakte ik geblesseerd. Ik heb Faber daarna nooit echt kunnen overtuigen van mijn kwaliteiten. Het klikte gewoon niet. Hij wilde mij als nummer ’10’ gebruiken, terwijl ik een pure centrumspits ben. Hij zag dat anders. Afgelopen seizoen kwam ik, mede door een heupblessure, weinig aan spelen toe. Toevalligerwijs kwam ik weer in beeld toen Faber vetrok en werd vervangen door Erwin Koeman. Bij hem had ik wél weer dat goede gevoel.”

De gevoelige snaar lijkt geraakt: “Kijk, dat is het oneerlijke aan voetbal. Al zit je elke dag twee uur in het krachthonk of train je een uur per dag op je mindere punten, als de klik er niet is met een trainer of je teamgenoten, ben je kansloos. Soms denk ik wel eens: had ik maar talent voor tennis gehad of voor zwemmen. Dan ben jij alleen verantwoordelijk voor je spel en je resultaten. Niemand anders. Bij voetbal ben je afhankelijk van de wil van je teamgenoten, van hun discipline, van de ideeën van de trainer en ga zo maar door. Je hebt 70% zelf in de hand, de overige 30% is in handen van externe personen of gebeurtenissen. Dat is wel eens frustrerend.”

Via Yoann de Boer kwam N’Koyi in contact met Fortuna Sittard: “Ik ken Yoann uit mijn Eindhoven-tijd, net als Kevin Diaz. Zij hebben een balletje opgegooid bij de technische staf van Fortuna en ik mocht op proef komen. Dit heeft geleid tot mijn overstap naar Sittard.” Zijn eigen spel typeert N’Koyi als volgt: “Ik ben een pure centrumspits die met snelheid en oog voor de grote ruimtes gevaarlijk kan worden. Daarnaast is koppen een sterk punt van me. Mjin verbeterpunten zijn nog mijn linkerbeen en mijn eerste aanname. Die vallen binnen ‘mijn 70%’ en hier werk ik elke dag hard aan”, lacht hij.

Bron: Fortuna Sittard

Cookieinstellingen