Roda JC sterker dan Fortuna Sittard

13 sep 2014, 22:00 Sport
sik5cagm56esja2cykjbhofy9 startfoto
De eerste derby tussen Fortuna Sittard en Roda JC sinds mei 2002 eindigde in een 0-2 overwinning voor de club uit Kerkrade.
Voorafgaand aan de wedstrijd werd de Ricksen-side, zoald de noord-tribune nu heet, officieel geopend in het bijzijn van Fernando Ricksen. De oud-speler van Fortuna Sittard, AZ, Glasgow Rangers, Zenit St. Petersburg én oud-international werd door de supporters luidkeels toegezongen. En ook de Roda-supporters zongen mee.
De eerste helft was onbetwist voor Roda JC. De Kerkradenaren kwamen in de 10e minuut op 0-1 door een doelpunt van Nayib Lagouireh. De Fortuna Sittard defensie schutterde regelmatig en de aanval kon zeker in de eerste helft nauwelijks enig gevaar stichten.
Na rust kwam Fortuna Sittard goed uit de startblokken, maar de kansen werden niet verzilverd. Johan Plat deed dat in de 51e minuut wel voor Roda JC: 0-2. Fortuna Sittard speelde in de tweede helft weliswaar beter dan in de eerste helft, maar over de hele wedstrijd gezien viel op de einduitslag weinig af te dingen.
Ruim 7800 toeschouwers zagen scheidsrechter Blom een goede wedstrijd fluiten. Hij hield de kaarten op zak en dat is tegenwoordig een zeldzaamheid. Op het veld ging het er dan ook sportief aan toe, al wilde Fortuna Sittard in de jacht op een tegendoelpunt de bal niet over de buitenlijn spelen toen er een Roda-speler geblesseerd op het veld lag.
Buiten het veld ging het er echter niet altijd sportief aan toe. Kort voor het einde van de wedstrijd werd er zelfs langs het veld door supporters gevochten en ook in het vak van de Roda JC supporters was het erg onrustig. Scheidsrechter Blom liet doorspelen en telde vier minuten extra tijd bij.
Het is Fortuna Sittard andermaal niet gelukt om de eerste punten in een thuiswedstrijd te pakken. Sterker nog: het publiek wacht nog altijd op het eerste thuisdoelpunt van het seizoen. Donny de Groot, de van Eindhoven transfervrij overgekomen spits, kon daar vooralsnog geen verandering in brengen.
Foto's: © Rik van Mulken