Eerste Kluizenaarsronde in Geleen

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Op dinsdagavond 23 september start om 19:00 uur in Geleen de eerste Kluizenaarsronde. Vertrekpunt is één van de weinige monumenten die Geleen rijk is: de Sint Janskluis. 

Michel van Dijke, baanleider van Wielerbaan Geleen, zegt: “Deze wielerronde vertrekt van af de Kluis en gaat via een route in de wijk naar de wielerbaan Glanerbrook waar de wedstijd zal beginnen. De renners zullen door motards en wedstrijdauto’s worden begeleid”. Inschrijving is vanaf 18.30 uur in de Sint Janskluis. Het startschot van de wedstrijd is om 19.00 uur gepland. De opbrengst van de wedstrijd is voor de Stichting Sint Janskluis.
Over de Sint Janskluis
Van 1665 tot 1669 heerste de pest in de omgeving Geleen. In die tijd werden vele kapellen opgericht ter ere van Sint Rochus om zich te beschermen tegen deze gevreesde ziekte. De Sint-Rosa kapel Kollenberg en de Sint Rochuskapel Geleen (begin 1900 afgebroken) zijn twee voorbeelden van kapellen die werden opgericht in verband met ernstige ziekten.
In 1699 werd de Sint Jankluis gebouwd. De laatste kluizenaar was broeder Antonius die in 1912 overleed. Daarna is de Kluis door diverse bewoners gebruikt. In de Tweede Wereldoorlog werd het gebouw door Amerikanen gebruikt als magazijn voor eetwaren en zelfs als slachthuis. 
In 1948 werkte bouwpastoor Wermeling aan een nieuwe parochie. Per brief van 18 oktober 1948 werd door het bisdom de oprichting van de Christus Koningparochie bevestigd. Het Kluisje ‘barstte’ als snel uit zijn voegen door de snel groeiende parochie en op 14 mei 1953 werd dan ook de nieuwe Christus Koningkerk ingezegend. 
Vanaf die tijd werd de Kluis door verkenners gebuikt en gedeeltelijk verbouwd. Zij sloten het gebouw aan op nutsvoorzieningen. Toen de verkenners het gebouw verlieten verkommerde het snel en namen velen duiven het gebouw als onderkomen in gebruik. Weer en wind deden de rest. In 1984 werden de eerste plannen gesmeed voor een restauratie. Een Stichting beheert het gebouw en stelt zich als doel om de Sint Janskluis zo veel mogelijk open te stellen voor publiek en belangstellenden. 
Stuur voor meer informatie een e-mail naar [email protected].
Cookieinstellingen