Historische zeperd Fortuna Sittard

FC Emmen is dit jaar de verrassing van de Jupiler League. De ploeg heeft een sterk scorend vermogen en legde vrijdagavond op een ontluisterende wijze de zwakte van Fortuna Sittard bloot en won dik: 1-8.

Het werd een historische avond. Niet alleen voor FC Emmen, dat zijn grootste competitiewinst in de historie van de club boekte, maar ook voor de gastheren, die nooit eerder in een competitiewedstrijd zo’n grote nederlaag aan de broek kregen.
FC Emmen scoort in één wedstrijd meer doelpunten dan Fortuna Sittard in 12 duels.
Iemand die graag lichtpuntjes wil zien kan stellen dat er na 528 minuten eindelijk een thuisdoelpunt in een competitiewedstrijd werd gescoord. Iets wranger nog is de constatering dat de verdediging heeft weten te voorkomen dat met dubbele cijfers verloren werd. Welke trainer gaat er na zo een deconfiture – waarvan de aanloop haast 11 wedstrijden duurde – nog met plezier naar z’n werk? Nog een lichtpuntje: verder zakken op de ranglijst zit er niet meer in.
Bij rust keken de geelgroenen samen met 1800 toeschouwers al tegen een 0-4 achterstand aan. Tegen het einde van de wedstrijd zaten er al lang geen 1800 man meer op de tribunes. Bob Vankan redde in de 80e minuut de eer – of wat er nog van over was – door 1-7 te scoren, twee minuten later stond de 1-8 eindstand op het bord.
Met deze klinkende zege verstevigt FC Emmen zijn koppositie in de tweede periode. De Drenten staan daarin nu met 9 punten uit 3 wedstrijden en een doelsaldo van 17-1 fier aan kop. Fortuna Sittard lijkt voorlopig gebakken aan de 20e en laatste plaats van de ranglijst.
De vraag die bij velen leeft: hoe moet het nu eigenlijk verder met Fortuna Sittard?
Foto’s: © Rik van Mulken