Nieuw leven voor de Ronde van Geleen

Al in 1936 hadden toenmalige leden van wielerclub De Ster uit Geleen plannen om een wielerwedstrijd te organiseren. De eerste Ronde van Geleen kwam er pas in 1943 en werd gewonnen door John Braspennincx.

Braspennincx werd tijdens de Tweede wereldoorlog een grootheid in het smokkelen, maar bleef desondanks koersen en werd zelfs nog Nederlands kampioen in 1942, ondanks een val door de ruit van een juwelier.

Later werden o.a. Kees Pellenaars, Theo Middelkamp, Wim van Est, Harry Steevens, Fred Rompelberg, Henk Lubberding en Joop Zoetmelk triomfator van de wedstrijd in Geleen. Ook grootheid Eddy Merckx fietste twee keer mee in de jaren 70. In 1981 was voorlopig de laatste editie.

Sinds 2014 is er weer nieuw leven in de Ronde van Geleen geblazen door baancommissaris Michel van Dijke en assistent Jack Theunissen van Stichting Wielerbaan Geleen. Het enige verschil met de ronde uit het verleden is dat dit nu geen wegcriterium meer is maar een baanwedstrijd.

Afgelopen zondag 22 maart stonden de pedaleurs dan ook te popelen om deze voorjaarsklassieker te gaan rijden. “Wie wil zijn naam nu niet in deze bijzondere erelijst hebben staan?” vraagt Michel van Dijke.

Voor aanvang nipten de winnaars van de Math Salden Coupe D’Hiver wintercompetitie aan de champagne die werd verstrekt door de organisatoren. Er werd getoost op een mooi winterseizoen en zijn winnaars. De laatste trainingswedstrijd op zondagochtend werd ingeluid en de koers kon beginnen. Berto van Dam die meermaals moedig de aanval opende won de koude lentekoers en ontving na afloop de John Braspennincxtrofee.

Oud winnaar van de Coupe D’Hiver in 1983-1984 Piet Hindriks en Pros de Baere uit Geleen reikte de medailles en de Coupe D’Hiver bekers uit aan alle winnaars. Bijzonder was dat Theo Luijten uit Stein, die in de jaren 80 een begenadigd talent was en veel koerste, nu een derde plek behaalde bij de heren boven de 40 jaar. Niet door enkele overwinningen maar door in weer of geen weer, iedere zondagochtend steevast te komen koersen, waarmee hij veel punten bijeen sprokkelde.

“Volgend jaar is er weer een Ronde van Geleen. Het zou mooi zijn als deze wielerwedstrijd in de toekomst weer een wegcriterium wordt,” zegt van Dijke met een glimlach.

Uitslagen 18e Ronde van Geleen.
Heren 40-
1. Berto van Dam (Roermond)
2. Bram Linnartz (Stein)
3. Thomas Schuitemaker (Maastricht)
4. Maarten de Ruijter (Maastricht)
5. Jules Bremers (Brunssum)

Heren 40+
1. Pascal Evers (Roermond)
2. Lyon Ohlenforst (Pey-Echt)
3. Olaf den Hartog (Merum)
4. Theo Vleeshouwers (Heel)
5. Ger Hermans (Helden)

Dames
1. Jeanine Laudy (Leiderdorp)
2. Ymke van Buuren (Maastticht)
3. Manon Zuurmond (Maastricht)
4. Aniek Rooderkerken (Maastricht)

Heren 18-
1. Youri Keulen (Spaubeek)
2. Nanno Simonis (Limbricht)
3. Jochem Widdershoven (Brunssum)
4. Twan Vondenhoff (Geleen)

Foto’s: Jean Stassen en Gerrie Tossings

Cookieinstellingen