Tom Dumoulin verkozen tot wielrenner van het jaar

Foto: Denismenchov08 [CC BY-SA 4.0]

Wielrenner Tom Dumoulin is voor het tweede achtereenvolgende jaar verkozen tot wielrenner van het jaar. Bij de dames ging de prijs naar Anna van der Breggen.

Was de keuze voor Dumoulin vorig jaar nog een verrassing, dit jaar was dat beslist niet het geval, want de Maastrichtenaar stak met kop en schouders boven de andere genomineerden uit. Robert Gesink, Lars van der Haar, Jeffrey Hoogland, Steven Kruijswijk, Mathieu van der Poel, Wout Poels en Niki Terpstra hadden er vrede mee. Op het Wielergala in Den Bosch kreeg de 25-jarige Limburger de Gerrit Schulte Trofee uitgereikt.

Een dramatisch en vroegtijdig afscheid van de Tour de France door zijn betrokkenheid bij de grote valpartij in de derde etappe weerhield de renner er niet van om na zijn herstel grote indruk te maken in de Ronde van Spanje, waar hij tot het eind mee streed voor de eindzege. Bovendien won hij twee etappes in de Ronde van Zwitserland en eindigde hij daar als derde in het eindklassement.

Vreemd genoeg komt de wielrenner van het jaar niet voor op het lijstje genomineerden voor de verkiezing van sportman van het jaar en dat was aanleiding voor een hoop gemopper op social media.

De prijs voor renster ging voor het eerst in negen jaar niet naar Marianne Vos. De Brabantse was niet genomineerd omdat ze afgelopen seizoen nauwelijks in actie kwam door blessures en omdat ze overtraind was. Het publiek en een jury van oud-renners kozen voor Anna van der Breggen, die in 2015 de Ronde van Italië voor vrouwen won en met drie zilveren medailles terugkeerde van het WK.

Voor het eerst in de lange geschiedenis van het wielergala ging de aanmoedigingsprijs naar een vrouw. Baanrenster Elis Ligtlee (21) ontving de Gerrie Knetemann Trofee voor haar successen op het WK (zilver) en EK (brons, zilver en twee keer goud). Ligtlee en Van der Breggen waren niet bij de uitreiking vanwege sportieve verplichtingen.

Cookieinstellingen