Programma Eneco Tour bekend

archief 2015
archief 2015
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Sittard-Geleen is in de twaalfde editie van de Eneco Tour, die van 19 tot en met 25 september wordt verreden, opnieuw etappeplaats. De stad is start- en eindpunt van de ploegentijdrit.

Net als verleden jaar gaat de Eneco Tour van start in Bolsward. De finish van de laatste etappe ligt weer in Geraardsbergen. De Eneco Tour is de enige meerdaagse rittenwedstrijd in de UCI WorldTour competitie in Nederland en België en de enige wedstrijd in de wereld die klimaatneutraal wordt georganiseerd.

Alle etappes situeren zich, naar goede gewoonte, in Nederland en België. Er wordt een goede evenwichtige verdeling gemaakt tussen beide landen. Na de teampresentatie en openingsetappe in Friesland, waar er zeker met de wind rekening zal moeten worden gehouden, gaan de renners met elkaar de strijd aan in een individuele tijdrit in Breda. Daarna volgen 2 relatief vlakke etappes in België, voer voor de sprinters. Op vrijdag wordt een ploegentijdrit in Sittard-Geleen georganiseerd, wat voor de WK-gangers in deze discipline een mooie kans is om de trein al eens te testen. Het weekend belooft spektakel met een etappe door Belgisch en Nederlands Limburg op zaterdag en de finale op zondag met een parcours op en rond de Vesten in Geraardsbergen.

Deze opbouw leidt er toe dat de Eneco Tour tot op het einde spannend kan blijven en opnieuw voor een parcoursconcept zorgt waar de klassiek geschoolde renners kunnen schitteren. Het succesvolle concept van de Eneco Golden KM, 3 supersprints op één kilometer in volle finale, blijft behouden en kan zeker bij deze parcoursopbouw verrassende resultaten opleveren en zullen de spanning ten goede komen.

Koersdirecteur Rob Discart: “Met de éénmalige verschuiving van de datum door de Olympische Spelen naar eind september hebben we kans gegrepen om een parcours op maat te maken voor de renners die naar het WK in Qatar gaan. Zoals iedereen weet is het parcours daar biljartvlak en hebben we dus ook geopteerd om enkele vlakkere etappes te voorzien zodat de sprinters zich kunnen uitleven. Ook de tijdrijders kunnen tijdens de Eneco Tour hun benen testen met oog op het WK, met o.a. een individuele tijdrit. De ploegentijdrit biedt een uitgelezen kans aan de teams om hun WK-tijdritteam een laatste maal te laten samen rijden in het voorzicht van hun WK.”

Eneco KidsRide en Eneco TeamTijdrit
Net zoals tijdens de Eneco Tour 2015 zijn er in 2016 mogelijkheden voor de actieve fietsers. Voor de jongsten is er opnieuw de Eneco KidsRide, die in elke aankomstlocatie wordt georganiseerd. Onder aanvoering van ex-wereld- en olympisch kampioene, Leontien Zijlaard-van Moorsel en de Rondemiss kunnen de jongste wielerfans zelf een ronde over het finaleparcours van elke etappe rijden. In Sittard-Geleen zal op het tijdritparcours de Eneco TeamTijdrit worden gereden. In Geraardsbergen kunnen wielertoeristen na de start van de profs hun kunnen testen in de Eneco KlimTijdrit, een leuke uitdaging met aankomst op de top van de Muur.

Het volledige programma

  • Zondag 18 september Ploegenpresentatie Bolsward
  • Maandag 19 september Rit in lijn Bolsward – Bolsward
  • Dinsdag 20 september Ind. tijdrit Breda – Breda
  • Woensdag 21 september Rit in lijn Blankenberge – Ardooie
  • Donderdag 22 september Rit in lijn Aalter – St-Pieters-Leeuw
  • Vrijdag 23 september Ploegentijdrit Sittard-Geleen – Sittard-Geleen
  • Zaterdag 24 september Rit in lijn Riemst – Lanaken
  • Zondag 25 september Rit in lijn Bornem – Geraardsbergen
Cookieinstellingen