Bahrein Merida wint natte Hammer Limburg Climb na tactisch meesterstuk

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Bahrain Merida heeft vrijdagmiddag 1 juni in een nat geregend Vaals het eerste onderdeel van Hammer Limburg gewonnen.

Het team scoorde 1371 punten in de Hammer Climb, Lotto Soudal eindigde met 973 punten als tweede en Quick-Step Floors begint morgen met 781 punten als derde aan het tweede onderdeel, de Hammer Sprint, op en rond het Tom Dumoulin Bikepark in Sittard-Geleen.

Tim Wellens en Bjorn Lambrechts van Lotto Soudal brachten hun team in de eerste zes rondes aan de leiding van de Hammer Climb, waarin met name Wellens zijn voorliefde voor regenachtige omstandigheden toonde. Ook Enric Mas van Quick Step Floors soleerde knap over de steile heuvels rond Vaals. Totdat Mark Padun (Bahrein Merida) en Pavel Sivakov (Team Sky) het met een duo-ontsnapping op de heupen kregen. Padun liet even later Sivakov in de steek en scoorde in de rondes 9, 10 en 11 maximaal punten voor Bahrain Merida.

In het tweede deel van de race over 11 ronden speelde Sonny Colbrelli van Bahrain Merida op een briljante manier het tactisch spel van zijn ploeg. In de achtervolgende groep zorgde hij met zijn sterke eindschot voor tal van punten en dat terwijl hij in de rondes 3 en 5 zelf al maximaal had gescoord.

Padun en Colbrelli leverden perfect teamwork af en zo stormde Bahrein op de winst af in deze Hammer Climb, ondanks de grote inspanningen van Tim Wellens, Enric Mas en andere sterke punchers in de kopgroep.

In de stromende regen bleef Padun ijzersterk voor de achtervolgers uitrijden, gezwind klimmend en perfect dalend over de flanken van de Vaalserberg. Mas (Quick-Step Floors) was nog de enige die een beetje in de buurt kon blijven van Padun, maar de 21-jaar oude Oekraïnse neo-pro van Bahrein Merida bleef volop punten scoren en daarmee zijn team voorstuwen naar de zege in deze Climb.

Voor een opmerkelijk start zorgde spurter Caleb Ewan (Mitchelton-Scott) door als eerste de top van de Vaalserberg te passeren, maar door zijn opgave later in de race verdwenen de punten met de Australiër uit de uitslagen. Owain Doull (Team Sky) scoorde het maximum aantal punten in ronde 2, voordat Sonny Colbrelli in ronde 3 begon aan de uiteindelijke zegetocht van Bahrein Merida. Nadat Kasper Asgreen (Quick-Step Floors) en Simon Gerrans (BMC Racing Team) nog even hadden tegengesputterd in ronde 4, nam Bahrein Merida definitief het commando over.

Mark Padun: “Deze wedstrijd gaf me een fantastisch gevoel, al op het tekenpodium vóór de start was ik onder de indruk. Vreemd eigenlijk, want ik had in het begin geen goeie benen, ook al omdat ik 40 dagen niet gekoerst heb. Maar in het tweede deel van de race kwam ik erdoor en voelde ik me steeds sterker worden. Ik ben dus echt tevreden.”

Sonny Colbrelli: “Wat een fantastische prestatie van Mark (Padun) en het hele team. Het was heel belangrijk om hier een goed resultaat neer te zetten en we denken dat we morgen onze leidende positie kunnen verdedigen in de Hammer Sprint.”

Hammer Limburg wordt zaterdag 2 juni vervolgd met de Hammer Sprint op en rond het Tom Dumoulin Bikepark in Sittard-Geleen. De wedstrijd – die om 17:00 uur begint en vooraf wordt gegaan door een veelzijdig programma – is live te zien op Twitter, Facebook, DailyMotion en de website www.hammerseries.com.

Cookieinstellingen