Mûr de Bretagne twee keer in finale

Foto: SGN

Voor de derde keer in de geschiedenis van de Tour de France wordt donderdag de Mûr de Bretagne beklommen, alias de Alpe d’Huez van Bretagne.

De voorgaande keren gaf de 2 kilometer lange klim een duidelijk signaal over wie er later in de bergen zou gaan heersen. De Australiër Cadel Evans won in 2011 de rit en later de Tour. Drie jaar geleden was de Fransman Alexis Vuillermoz verrassend de beste, met in zijn wiel de latere winnaar Chris Froome.

Startplaats Brest huisvestte drie keer het Grand Départ, de start van de Ronde van Frankrijk. Voor het laatst was dat in 2008. Op weg naar ‘de Muur’, een rit over 181 kilometer, liggen een klim van derde en een van de vierde categorie. Na de eerste finishpassage, geklasseerd als klim van de derde categorie, volgen er nog 16 kilometers, waarvan de laatste twee dus met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,9 procent omhooggaan.

De Belg Greg Van Avermaet, de drager van het geel, behoort tot de kanshebbers voor de ritzege, net als specialisten als Philippe Gilbert, Julian Alaphilippe, Alejandro Valverde en ook de winnaar van de vijfde etappe Peter Sagan.

Cookieinstellingen