Sterk rijdende Tom Dumoulin schuift op naar derde plek klassement

Tom Dumoulin
Tom Dumoulin
Foto: © Cor Vos | Team Sunweb

De elfde etappe van de Tour de France, een niet al te lange maar wel loodzware bergrit met finish bergop, is gewonnen door Geraint Thomas.

De Brit kwam na vier stevige beklimmingen solo over de finish in La Rosière en had 20 seconden voorsprong op Tom Dumoulin en Chris Froome, die als tweede en derde over de streep kwamen.

Geraint Thomas pakte met deze overwinning tevens het geel, want zoals werd verwacht was deze klimetappe niet op het lijf van de Belg Greg van Avermaet geschreven. Hij verscheen vandaag dan ook voor de laatste keer deze Tour in het geel aan de start. Zijn voorsprong van ruim drie minuten en 10 seconden op de nummer twee Geraint Thomas is nu veranderd in een achterstand van 20 minuten en 11 seconden op diezelfde Thomas, die morgen in het geel aan de twaalfde etappe begint.

De tweede plek van Tom Dumoulin is een uitstekende prestatie, want zowel Geraint Thomas als zijn teamgenoot Chris Froome werden het grootste deel van de etappe door de sterke SKY-ploeg zowat in een leunstoel bergop gereden, waar Dumoulin steun van zijn ploegmaats moest missen en zich zelfstandig van zijn taak moest zien te kwijten.

De Limburger gaf gisteren al aan te verwachten dat er vandaag de nodige aanvallen zouden worden geplaatst. De voornaamste aanvaller bleek uiteindelijk Dumoulin te heten. Hij koos er in de afdaling van de voorlaatste beklimming voor om ervandoor te gaan en zette de koers én het algemeen klassement daarmee aardig op z’n kop. Dumoulin stond gisteren nog op de elfde plek van het algemeen klassement, vandaag staat hij op plek 3 met 1 minuut en 44 seconden achterstand op de gele trui. Beste Nederlander na Tom Dumoulin is Steven Kruiswijk, die op de zesde plek van het algemeen klassement staat.

Algemeen klassement na 11 etappes

  1. Geraint Thomas (GB)
  2. Chris Froome (GB) + 1.25
  3. Tom Dumoulin (Ned) + 1.44
  4. Vincenzo Nibali (Ita) + 2.14
  5. Primoz Roglic (Slo) + 2.23
  6. Steven Kruijswijk (Ned) + 2.40
  7. Mikel Landa (Spa) + 2.56
  8. Romain Bardet (Fra) + 2.58
  9. Nairo Quintana (Col) + 3.16
  10. Daniel Martin (Ier) z.t.
Cookieinstellingen