Nieuwe grasmat in het Fortuna Sittard stadion in oktober hybride

Er wordt al weken hard gewerkt in het stadion van Fortuna Sittard aan de Milaanstraat. Nu de club in de Eredivisie gaat spelen moeten er wat zaken worden aangepast.

Een van de omvangrijkste ingrepen was de vervanging van de grasmat. Dat werk startte begin juni. De oude grasmat  werd verwijderd, de toplaag werd volledig afgegraven en de veldverwarming – verplicht in de Eredivisie – werd vervangen, want die was al jaren defect. Nadat 34 kilometer aan oude verwarmingsleidingen waren vervangen door evenzoveel kilometers nieuwe werd een nieuwe toplaag aangebracht en sinds vrijdag ligt er weer een échte grasmat (rondom worden kunstgrasstroken aangelegd), waarop volgende week zaterdag (28 juli) de eerste wedstrijd wordt gespeeld. Fortuna Sittard speelt dan tegen de Duitse subtopper in de Bundesliga, Bayer Leverkusen.

De echte voetballiefhebber wil gras ruiken.

hybride grasmat
Model van het te injecteren kunstgras

De nieuwe grasmat wordt tijdens de interlandstop in oktober omgetoverd in een hybride grasmat, een veld waarin natuurlijk gras wordt gecombineerd met kunstgras. Dat dit niet al eerder gebeurt heeft te maken met de planning en capaciteit van TarkettSports, het bedrijf dat de grasmat gaat injecteren met bundeltjes polyetheen kunstgras.

Die bundeltjes bestaan, zo laat Arjan Knottnerus van TarkettSports weten, uit 6 sprieten van elk 40 centimeter lengte, die gelust 18 centimeter diep de grond in worden gebracht, waarna per ingebrachte lus 2 sprieten van elk 2 centimeter boven het maaiveld uitsteken. De polletjes worden om de 2 centimeter aangebracht, met andere woorden 2500 polletjes kunstgras per vierkante meter. Het veld heeft binnen de lijnen een oppervlakte van zo’n 7200 vierkante meter. Wanneer de operatie achter de rug is – TarkettSports heeft daar een volle week voor nodig – is er sprake van een hybride grasmat waarin, als we goed hebben gerekend*, zo’n 43.000 kilometer kunstgrasspriet is verwerkt. Alle kunstgraspolletjes samen beslaan naar schatting zo’n 8 procent van de totale veldoppervlakte.

De voordelen van een hybride veld zijn een snellere drainage; een mooi vlak en sterker speelveld dat aanzienlijk minder gevoelig is voor speelschade en waarop het natuurlijke gras zich sneller herstelt. Er mag echter niet op worden gespeeld als er sneeuw op het veld ligt, en die sneeuw mag ook niet worden geruimd. Maar daar heb je dan ook veldverwarming voor.

De aanlegkosten van een hybride grasveld belopen tussen de 30 en 35 euro per vierkante meter en dat is volgens TarkettSports net zo duur als een kunstgrasveld. Het op een hybride veld in de bodem ingebrachte kunstgras is overigens volledig recyclebaar.

hybride grasmat
Isitan Gün bekijkt een model van het te injecteren kunstgras
Fortuna Sittard
Langs het veld worden stroken kunstgras aangelegd.
* rekensommetje: 6 kunstgrassprieten van 40 centimeter per pol; 
2500 polletjes per vierkante meter;
veldoppervlakte van 7200 vierkante meter
levert 6*40*2500*7200 centimeter op, 
oftewel 6*40*2500*72 meter, 
oftewel 6*40*2,5*72 = 43.200 kilometer
Dat is gelijk aan de omtrek van de aarde plus 3000 kilometer. 
Dossier: Fortuna Sittard
Cookieinstellingen