Sittard-Geleen geen etappeplaats meer in BinckBank Tour

BinckBank Tour 2018
BinckBank Tour 2018
Foto: © Gerrie Tossings

Dit jaar is Sittard-Geleen voor het eerst sinds 2002 geen etappeplaats in de BinckBank Tour.

Het College van B&W van Sittard-Geleen heeft besloten om aan de Stichting Wielerpromotion Sittard-Geleen, die elk jaar bergen werk verzette om deze meerdaagse Nederlands-Belgische etappekoers gedurende een dag in Sittard-Geleen te kunnen faciliteren, geen subsidie meer toe te kennen. Daarmee bespaart de gemeente een bedrag van 40.000 euro.

Hierdoor valt echter ook brok media-exposure voor de gemeente weg. De BinckBank Tour scoorde het afgelopen jaar in één week tijd ruim 50.000.000 tv-kijkers. Dat zijn er ruim 7 miljoen per dag. De BinckBank Tour (voorheen Ronde van Nederland en later Eneco Tour) wordt namelijk niet alleen goed bekeken in eigen land, maar ook over de grens.

Bert van Soest, voorzitter van de Stichting Wielerpromotion Sittard-Geleen, laat weten dat hij – en met hem alle vrijwilligers die de enige World Tour wedstrijd die de gemeente aandeed mede mogelijk hielpen maken – diep teleurgesteld is door deze beslissing van het gemeentebestuur. Hij begrijpt natuurlijk dat de gemeente in zwaar weer verkeert en dat er maatregelen nodig zijn, maar hij is niet te spreken over het proces dat tot de beslissing heeft geleid om de subsidiekraan volledig dicht te draaien. “Van een constructief gesprek is het niet gekomen. Er was geen dialoog, we zijn geen moment betrokken geweest bij de aanloop naar dit besluit,” zegt Van Soest.

De gemeente laat via een woordvoerder weten de teleurstelling te begrijpen, maar ook dat er op dit moment nu eenmaal ingrijpende maatregelen nodig zijn om de gemeentelijke financiën op orde te krijgen.

Het wegvallen van de BinckBank Tour wil overigens niet zeggen dat er op wielergebied niets meer te beleven is in Sittard-Geleen, want de ZLM Tour (Buchten, 21 juni), de Hammer Series (7-9 juni) en de Boels Ladies Tour (september) strijken nog wel neer in de gemeente.

De organisatie van de BinckBank Tour is inmiddels in onderhandeling met een aantal andere gemeenten om de rol van etappeplaats op zich te nemen.

Cookieinstellingen