Twaalfde etappe Giro eindigt in overwinning voor Cesare Benedetti

Finish twaalfde etappe Giro d'Italia
Finish twaalfde etappe Giro d'Italia
Foto: beeldcitaat

De twaalfde etappe startte vandaag in Cuneo en finishte na 140 kilometer Pinerolo. Een heuvelachtige rit met op 28,2 kilometer voor de finish een pittige klim.

Al vroeg in de etappe vormde zich een kopgroep van 25 man, die maximaal 15 minuten voorsprong pakte op het peloton. Op de eerste echte stevige klim van deze Giro, over 8,2 kilometer van Bibiani naar Montosa met een stijgingspercentage van 9,5 gemiddeld, valt de kopgroep uiteen. Roze truidrager Valerio Conti loopt vandaag een flinke achterstand op en raakt zijn leiderspositie kwijt.

Ritwinnaar werd de Italiaan Cesare Benedetti, zijn landgenoot Damiano Caruso werd derde en de Ier Eddy Dunbar finishte in deze sprint à trois als derde. De Sloveen Jan Polenc kwam als vijfde over de streep en werd daarmee de nieuwe klassementsleider. Tweede, op 4 minuten en 7 seconden, staat Primoz Roglic. Beste Nederlander is Bauke Mollema. Hij staat op de zesde plek op 6 minuten en 2 seconden van de klassementsleider.

De top tien van het algemeen klassement ziet er na 12 etappes als volgt uit:

Algemeen klassement
-----------------------------  ------
 1. Jan Polanc (Slo)
 2. Primoz Roglic (Slo)        + 4.07
 3. Valerio Conti (Ita)        + 4.51
 4. Eros Capecchi (Ita)        + 5.02
 5. Vincenzo Nibali (Ita)      + 5.51
 6. Bauke Mollema (Ned)        + 6.02
 7. Rafal Majka (Pol)          + 7.00
 8. Richard Carapaz (Ecu)      + 7.23
 9. Andrey Amador (CRi)        + 7.30
10. Hugh Carthy (GB)           + 7.33

Volgens de kenners gaat de Giro van 2019 vrijdag pas écht van start: de 196 kilometer lange 13e etappe van de Giro telt drie beklimmingen en finisht bij Lago Serrù in het nationaal park Gran Paradiso. De slotklim is de lange en nooit eerder in de ronde van Italië beklommen Colle del Nivolet.

Op zaterdag staat met 131 kilometer een korte, maar loodzware bergetappe op het programma. De 14e etappe, van Saint Vincent naar Courmayeur telt onderweg naar de finish vier beklimmingen en een aankomst bergop. Als in de 13e etappe het klassement niet verandert dan zal dat zaterdag ongetwijfeld wel het geval zijn.

Cookieinstellingen