Marc Hirschi wint langste etappe Tour de France 2020

Foto: sreenshot NOS

Vandaag stond de twaalfde en tevens de langste etappe van de Tour de France 2020 op het programma.

De 218 kilometer lange rit van Chauvigny naar Sarran over een heuvelachtig parcours werd gewonnen door de 22-jarige Zwitser Marc Hirschi.

Onderweg kreeg het peloton te maken met twee beklimminkjes van de vierde, een van de derde en een van de tweede categorie. Op de beklimming van de Côte de la Croix du Prey brandde de koers pas echt los. Op de Suc au May (3,8 kilometer met een stijgingspercentage van 7,7 procent) demarreerde Hirschi uit de kopgroep. Hij werd niet meer teruggepakt door de achtervolgende groep en finishte solo met een voorsprong van 47 seconden op Rolland. Kragh Andersen werd derde en kwam 52 tellen achter de ritwinnaar over de streep.

In de top tien van het algemeen klassement traden ook vandaag nog geen veranderingen op.

Klassement na 12 etappes

 1. Primoz Roglic (Slo)
 2. Egan Bernal (Col)          + 0.21
 3. Guillaume Martin (Fra)     + 0.28
 4. Romain Bardet (Fra)        + 0.30
 5. Nairo Quintana (Col)       + 0.32
 6. Rigoberto Uran (Col)         z.t.
 7. Tadej Pogacar (Slo)        + 0.44
 8. Adam Yates (GB)            + 1.02
 9. Miguel Ángel López (Col)   + 1.15
10. Mikel Landa (Spa)          + 1.42

Vrijdag wordt de bergetappe van Châtel-Guyon naar Puy Mary gereden. In de 191 kilometer lange dertiende etappe van de Tour staan de renners zeven beklimmingen te wachten: drie van de derde, twee van de tweede en twee van de eerste categorie. De zwaarste beklimmingen zitten kort na het begin (Col de Ceyssat) en helemaal aan het slot van de etappe. De finish is bergop en ligt op de Pas de Peyrol.

Cookieinstellingen