Fortuna-spits Bassala Sambou tegen FC Twente aan de kant door Brexit

Foto: © Fortuna Sittard

Coach Sjors Ultee kan zaterdagavond in de eerste competitiewedstrijd van het nieuwe seizoen geen beroep doen op spits Bassala Sambou.

De aanvaller moet de seizoenopener tegen FC Twente noodgedwongen aan zich voorbij laten gaan. Ten gevolge van de Brexit is hij niet speelgerechtigd.

Op 31 januari 2020 stapte het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Sindsdien is het voor Britten in Nederland verplicht te beschikken over een tewerkstellings- en verblijfsvergunning. Om dit soepeler te laten verlopen werd het terugtrekkingsakkoord geformeerd. Een regeling waarbij personen die op 31 december 2020 woonachtig en geregistreerd waren in Nederland de noodzakelijke vergunningen behielden tegen de voorwaarden uit de huidige contracten.

George Cox valt onder deze regeling, waardoor hij vanaf 1 januari 2021 speelgerechtigd was voor de club. Dezelfde aanvraag voor Sambou werd onlangs afgewezen. De spits werd vanaf oktober verhuurd aan het Deense Randers FC, waardoor hij – ondanks een doorlopend contract in Sittard – ten tijde van de regeling niet woonachtig was in Nederland. Toen waren echter de voorwaarden van het terugtrekkingsakkoord nog niet bekend.

De club heeft alles in het werk gesteld om Sambou speelgerechtigd te krijgen, maar het mocht tot op heden niet baten. Momenteel wordt samen met de betrokken partijen en instanties gekeken naar een oplossing.

Dossier: Fortuna Sittard
Cookieinstellingen