Mathieu van der Poel pakt eerste roze trui van Giro 2022

<em>Van der Poel op weg naar de winst, op de achtergrond de onfortuinlijke Caleb Ewan.</em>
Van der Poel op weg naar de winst, op de achtergrond de onfortuinlijke Caleb Ewan.
Foto: screenshot

Mathieu van der Poel kan weer een wens van zijn verlanglijstje afstrepen: een roze trui in de Giro d’Italia.

De 21 etappes tellende eerste grote wielerronde van dit jaar startte vandaag in Boedapest in Hongarije. De eerste etappe was een 195 kilometer lange vlakke etappe, met een bochtige aankomst bergop. Van der Poel had er vooraf zijn zinnen op gezet.

In de finale zag de Australiër Caleb Ewan de kans op een podiumplek verloren gaan toen hij enkele tientallen meters voor de finish met zijn voorwiel het achterwiel van de in tweede positie sprintende Eritrese renner Biniam Girmay toucheerde, waarna hij onderuit ging.

Mathieu van der Poel won op bekeken wijze de sprint voor Girmay, de Spanjaard Peio Bilbao Lopez de Armentia finishte als derde. De Nederlanders Wilco Kelderman en Bauke Mollema finishten in de topt 10 in dezelfde tijd als Van der Poel. Tom Dumoulin kwam op 14 seconden achter de winnaar over de finish. Hij zal morgen ongetwijfeld een aanval wagen op de roze trui, want dan staat er een 9,2 lange individuele tijdrit in Boedapest op het programma.

Ook zondag is Hongarije nog gastheer van deze Giro, dan staat de 201 kilometer lange vlakke etappe van Kaposvár naar Balatonfüredop het programma. Maandag volgt dan de verplaatsing naar Italië, waar de ronde vanaf dinsdag 10 mei wordt voortgezet. De laatste etappe wordt verreden op zondag 29 mei: een individuele 17,4 kilometer lange tijdrit in Verona. Onderweg daarnaartoe moeten de renners vanaf zondag nog 6 bergetappes, 6 heuvelachtige en 6 vlakke etappes zien te verteren.

Cookieinstellingen