Wiskundigen: Fortuna Sittard zou op 15e plek zijn geëindigd

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Alle Nederlandse voetbalcompetities zijn door de KNVB definitief gestaakt. De bond heeft tevens bepaald dat er geen betaald voetbalclubs degraderen of promoveren.

De hekkensluiters in de Eredivisie haalden opgelucht adem, maar in de top van de Keuken Kampioendivisie klonk stevig protest. SC Cambuur en De Graafschap stapten vandaag naar de voorzieningenrechter voor een kort geding tegen de beslissing van de KNVB. De uitspraak daarin wordt volgende week verwacht.

Fortuna Sittard stond op het moment dat de KNVB het besluit nam om de competitie niet af te maken op de zestiende plek, een klassering die – mits die na 34 wedstrijden nog steeds zo zou zijn geweest – de club had verplicht tot deelname aan de nacompetitie.

Roel Lambers en Frits Spiekema, twee wiskundigen van de TU Eindhoven, hebben – zo meldt FunX.nl – nu de ‘echte’ eindstand van de Eredivisie berekend. In de wiskundig berekende eindstand zou AZ kampioen zijn geworden en niet Ajax. RKC Waalwijk en ADO Den Haag zouden respectievelijk als laatste en voorlaatste zijn geëindigd en daarmee rechtstreeks zijn gedegradeerd. Fortuna Sittard eindigt volgens de wiskundigen als vijftiende, net voor PEC Zwolle. Niet Fortuna, maar PEC zou in dat geval aan de nacompetitie moeten deelnemen. Voorlopig een dubbele geruststelling dus voor de Fortuna-fans.

Dossier: Fortuna Sittard

Reacties