Historisch wonen in Polverpark Maastricht

Foto: © Van Wijnen

ADVERTORIAL – In het hart van Maastricht op het voormalige Klevarieterrein ontstaat een nieuw groen woongebied genaamd Polverpark.

Het gebied ontleent haar naam Polverpark (polver = kruit) aan de kruitramp die in 1761 plaatsvond en waarbij 36.000 pond buskruit in het ondergronds kruithuis tot ontploffing kwam. Het nabijgelegen café Abrahams Look (‘look’ = gat) is vernoemd naar kanonnier Abraham van Susteren die verantwoordelijk was voor deze ramp. Restanten van de oude stadsmuur en de fundamenten van het kruithuis zijn nog aanwezig in dit gebied. De opgegraven waterbassins zijn in kaart gebracht en weer zorgvuldig begraven onder de grond. Lees verder onder de foto.

Polverpark Maastricht

Het Polverpark ligt op een historische plek aan de tweede stadsomwalling rond Maastricht. Deze tweede stadsomwalling werd vanaf 1375 gerealiseerd waarmee de stad Maastricht aanzienlijk is vergroot. Een deel van de tweede stadsomwalling en Tongersepoort zijn in het Polverpark nog steeds zichtbaar. In de parkachtige omgeving wordt gewoond, gewandeld en gerecreëerd met het Vrijthof, de Sint-Janskerk en Sint Servaas in het zicht. In het nieuwe autoluwe park worden in drie fasen een tweelaagse ondergrondse parking, appartementen, stadswoningen- en villa’s gebouwd. Inmiddels zijn acht stadsvilla’s en de Polvertoren bewoond.

De appartementgebouwen met namen als Brandenburg, Waldeck en Hertell refereren aan de historie, de namen zijn ontleend aan de tweede stadsomwalling gelegen ‘functies’. Een bastion (of een bolwerk) is een uitspringend verdedigingswerk aan een stadsomwalling.

Op dit moment bouwt Van Wijnen Sittard twee bastions. Het vier verdiepingen tellende bastion Waldeck is het centrum van het Polverpark project. Vanaf de balkons hebben de bewoners zicht op de torens aan het Vrijthof. Het meest luxueuze appartementengebouw, Bastion Brandenburg, wordt omringd door het groene park. Bastion Hertell zal in de laatste fase gebouwd worden samen met twaalf stadsvilla’s.

Polverpark Maastricht

Reacties