Stadsmuur bij duikerbrug

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

In de Deken Tijssenstraat wordt ter hoogte van de Begijnenhofwal een duikerbrug aangelegd die over de stadsgracht voert. Eigenlijk is dit geen echte brug, want het water stroomt er niet onderdoor.

Beide grachten zijn onder de brug namelijk met elkaar verbonden via een grote buis, een zgn. duiker. Maar door het speciale metselwerk heeft het geheel straks de uitstraling van een echte brug.

Stadsmuur
Bij graafwerkzaamheden voor de nieuwe duikerbrug bij de Begijnenhofwal, stuitte de aannemer begin dit jaar op een onbekende gemetselde gang en een muur van mergelblokken. Begin april gingen enkele bouwhistorici, onderzoekers en archeologen op verkenning in de gang. De gemetselde gang is zo goed als zeker onderdeel van een eeuwenoude duiker geweest. De muur van mergelblokken is een deel van de oude stadsmuur die op meerdere plekken in de stadswal is aangetroffen. Nader onderzoek heeft aanwijzingen opgeleverd dat deze muur in de stadsgracht heeft gestaan. Meer hierover in de gemeentelijke Stadskrant van mei.

Cookieinstellingen