Sittard-Geleen zoekt deelnemers voor proef Elektrische auto’s delen 

Foto: HH

Sittard-Geleen zoekt deelnemers voor de innovatieve proef ‘Elektrische auto’s delen’. Dit najaar stelt de gemeente tien elektrische auto’s ter beschikking voor medewerkers van een aantal bedrijven (waaronder de gemeente) en een aantal burgers.

Het project biedt een geselecteerde groep inwoners van Sittard-Geleen de mogelijkheid de auto’s met elkaar te delen zodat ze door gemeente, bedrijfsleven en burgers gebruikt gaan worden. 
“Flexibel gebruik van elektrische auto’s door meerdere partijen levert het voordeel op dat schone voertuigen intensiever en efficiënter ingezet worden. Daardoor dalen de kosten per gereden kilometer aanzienlijk, zegt wethouder Ruud Guyt (Duurzaamheid). “Minder vervoerskosten betekent voor bedrijven en burgers ook meer economische ruimte voor andere bestedingen. Verder levert de inzet van elektrische voertuigen direct milieuvoordeel op, want elektrisch vervoer is schoon, stil en energiezuinig.”
Elektrische auto’s delen
Voor het proefproject met e-deelauto’s worden minimaal tien elektrische auto’s ingezet. Overdag met name door gemeente (4 e-auto’s), Zuyd Hogeschool (3 e-auto’s) en overig bedrijfsleven (3 e-auto’s). ’s Avonds en in de weekenden zijn de auto’s beschikbaar voor een geselecteerde groep inwoners van Sittard-Geleen. Inwoners kunnen hiervoor in aanmerking komen door de mobiliteitsscan in te vullen op de gemeentelijke website www.sittard-geleen.nl. Daar staat ook hoe het delen van de elektrische auto’s precies in zijn werk gaat. 
Hoe werkt het?
Via een app/website is te zien welke auto het dichtst bij staat en of deze nog gereserveerd kan worden. Na reservering kan de bestuurder de portieren openen met een smartcard of smartphone om vervolgens te kunnen gaan rijden. De auto’s komen in de buurt van de deelnemende organisaties te staan in een zogenaamde ‘e-car hub’. Deze plek is toegankelijk voor de deelnemende bedrijven en inwoners. Het is tevens het start- en eindpunt van de e-deelauto, waar deze ook kan worden opgeladen.
Deze pilot krijgt ondersteuning van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. De totale kosten voor het project bedragen 235.000 euro. Bij succes wordt het project verder uitgerold in Zuid-Limburg. De Stichting Limburg Elektrisch (SLE) voert het project uit namens de gemeente Sittard-Geleen.
Cookieinstellingen