Sport- en onderwijsvoorzieningen in kleine kernen onder de loep

Door ontgroening en vergrijzing staat het voortbestaan van scholen en sportverenigingen in de kleine kernen binnen de gemeente onder druk. In de afgelopen jaren organiseerde de gemeente daarom diverse bijeenkomsten rond de thema’s leefbaarheid, sport en onderwijs.

Een conclusie die uit de themabijeenkomsten kon worden getrokken was dat levensvatbaarheid en continuïteit van basisscholen en sportverenigingen in een aantal kleine kernen mogelijk versterkt kunnen worden door deze voorzieningen op bepaalde plekken te concentreren.
Klankbordgroepen hebben daarvoor een aantal voorkeursscenario’s opgesteld. Het college van B&W laat nu de verschillende voorstellen onderzoeken op hun draagvlak binnen de kernen, financiële uitvoerbaarheid en doorlooptijd. Het gaat hierbij om voorstellen voor Grevenbicht-Obbicht en Einighausen-Guttecoven-Limbricht.
Bij het onderzoek wordt ook gekeken naar de herbestemmingsmogelijkheden van de bestaande onderwijs- en sportlocaties. Gemeentelijke besluitvorming over de uiteindelijke huisvesting van de onderwijs- en sportvoorzieningen vindt naar verwachting plaats in 2015.  
Haalbaarheids- en locatieonderzoeken
Eerder zijn er naar aanleiding van de conclusies uit de bijeenkomsten rond de thema’s leefbaarheid, sport en onderwijs twee haalbaarheids- en locatieonderzoeken uitgevoerd. In opdracht van Kindante werd er onderzoek gedaan naar vervangende huisvesting van de basisscholen van Grevenbicht en Obbicht. 
In opdracht van de gemeente is onderzoek gedaan naar de concentratie van de buitensportvoorzieningen van Grevenbicht en Obbicht en van Einighausen, Guttecoven en Limbricht. 
Voor beide onderzoeken zijn klankbordgroepen ingesteld, bestaande uit afgevaardigden van de wijkplatforms, scholen en/of sportverenigingen. 
Voorkeursvarianten
De onderzoeken hebben alle mogelijke huisvestingsscenario’s in kaart gebracht. De scenario’s die voorzien in centrale huisvesting van onderwijs- en sportvoorzieningen in de middengebieden tussen betrokken kernen genieten de voorkeur van de klankbordgroepen.
Cookieinstellingen