Scheidingen en partneralimentatie: wat brengt de toekomst?

notaris Moonen
notaris Moonen
Foto: Moonen Notarissen

Het aantal scheidingen in Nederland stijgt nog steeds, zo blijkt uit de statistieken: 37 procent van de huwelijken strandt.

Belangrijk element in scheidingen is de partneralimentatie. Wanneer het huidige Voorstel Wet Herziening Partneralimentatie wordt aangenomen, is het wettelijk toegestaan hierover te allen tijde iets vast te leggen.

Tot op de dag van vandaag is het niet mogelijk als aanstaande echtgenoten om vóór het huwelijk afspraken te maken over partneralimentatie in geval van scheiding. De wet verbiedt bijvoorbeeld (nu nog) een zogenaamd nihilbeding, een afspraak dat men nooit alimentatie van elkaar zal vorderen. Dit mag men wettelijk gezien thans pas overeenkomen tijdens de scheidingsprocedure, maar niet eerder. Dit gaat in de toekomst dus veranderen. We weten echter nog niet precies wanneer.

In toenemende mate wordt er wel al op een eventuele nieuwe wettelijke regeling geanticipeerd. Men maakt bijvoorbeeld toch al huwelijkse voorwaarden waarin men de alimentatieplicht beperkt (bijvoorbeeld in tijd of bedrag) of zelfs helemaal opheft.

Het wordt nu al door velen mogelijk geacht tijdens huwelijk over alimentatie contractueel afspraken te maken. De procedure tot invoering of wijziging van huwelijkse voorwaarden is inmiddels sterk vereenvoudigd en aanzienlijk goedkoper geworden.

Overigens zijn samenwoners nog altijd niet alimentatieplichtig, ongeacht de duur van de samenwoning. Ook hierover worden wel steeds meer afspraken gemaakt. Samenwoners die al geruime tijd bij elkaar zijn en gezamenlijke kinderen hebben, spreken nogal eens bij contract een alimentatie-aanspraak af.

Het wetsvoorstel verkort ook de duur van de partneralimentatie.

  • Geen kinderen jonger dan 12 jaar en huwelijk korter dan 3 jaar? Geen partneralimentatie.
  • Wel langer dan 3 jaar? Partneralimentatie gedurende de helft van de duur van het huwelijk, met een maximum van 5 jaar.
  • Wel kinderen jonger dan 12 jaar? Helft van de huwelijksduur met een maximum van 5 jaar, maar in ieder geval totdat het jongste kind 12 jaar is.
  • Huwelijk langer dan 15 jaar en de jongste partner ten hoogste 10 jaar jonger dan de AOW-leeftijd? 5 jaar doch tenminste tot het bereiken van de AOW-leeftijd door de gerechtigde.
  • De alimentatieplicht eindigt in alle gevallen als de alimentatieplichtige de AOW-leeftijd bereikt.

Een ander element van het wetsvoorstel: hertrouwen, het aangaan van een geregistreerd partnerschap dan wel het gaan samenwonen als ware men gehuwd doet niet langer de alimentatieverplichting vervallen. Er is ook voorzien in overgangsrecht: Op partneralimentatie van vóór de inwerkingtreding van de nieuwe regeling blijft het ‘oude’ recht van toepassing.

Moonen Notarissen begeleidt u intensief en met betrokkenheid bij het opstellen van uw afspraken.

Moonen Notarissen, Agricolastraat 75, Sittard,
T 046-2030600, E [email protected]

Moonen Notarissen is een organisatie van 20 notariële professionals, die vanaf twee locaties in Venlo (Antoniuslaan 85) en Sittard (Agricolastraat 75) Limburgse particulieren, ondernemers en bedrijven van hoogwaardige dienstverlening voorzien. Moonen Notarissen verzorgt tweewekelijks een actuele redactionele bijdrage op deze website.

banner-2015-moonen-620

Cookieinstellingen