2015 uitstekend jaar voor Jan Linders

Algemeen directeur Leo Linders
Algemeen directeur Leo Linders
Foto: Jan Linders

De regionale supermarktketen Jan Linders heeft in 2015 uitstekend geboerd. Het bedrijf scoorde uitstekend op het gebied van klantwaardering en ook de financiële resultaten waren uitstekend.

Komende jaren wil het bedrijf focussen op de uitrol van de nieuwe winkelformule en optimalisatie van de organisatie.

Uit het jaarverslag over 2015 blijkt dat de omzet harder groeide dan de markt en dat het marktaandeel is toegenomen. In vergelijking met 2014 is de EBIT met 30% gestegen. Leo Linders, algemeen directeur: “Met deze prestatie kunnen we de komende jaren investeren in het klaarstomen van onze organisatie voor de toekomst. De lancering van onze nieuwe winkelformule was daarvoor het symbolische startpunt”.

Kerncijfers en resultaten 2015

  • Consumentenomzet groeit met 6,5% (marktgroei: 4,5%)
  • Marktaandeel neemt toe tot 1,06% (2014: 1,04%)
  • Winststijging t.o.v. 2014 30% (EBIT 2,4% van netto omzet)
  • Hoogste klantwaardering GfK Kerstrapport, winnaar GfK Versrapport
  • Lancering nieuwe winkelformule in Sittard

Omzetgroei en verbeterde marge

De consumentenomzet steeg in 2015 met 6,5% naar 380 miljoen euro, terwijl de markt groeide met 4,5%. Dat steeds meer klanten de supermarktketen weten te vinden, is terug te zien in het stijgende marktaandeel dat nu op 1,06% ligt, ten op opzichte van 1,04% en 1,01% in 2014 en 2013 respectievelijk. De positieve omzetontwikkeling zorgde ervoor dat het financiële resultaat van Jan Linders in 2015 toenam met een EBIT van 8.248.000 euro ten opzichte van 6.175.000 in 2014.

Verdere bijdragen werden geleverd door een verbeterde margebijdrage en het feit dat de operationele kosten in verhouding tot de omzet zijn afgenomen. Het aantal winkels is in 2015 gelijk gebleven en kende verschillende mutaties, relocaties en optimalisaties van de formule.

Met 3.812 medewerkers (1.674 FTE) aan het einde van 2015 blijft het personeelsbestand van de supermarktketen stijgen.

Nieuwe formule

Met de lancering van zijn nieuwe formule in november bewijst de keten dat de positieve resultaten allerminst een aanleiding zijn om achterover te leunen. “De focus ligt nu op de uitrol van onze nieuwe winkelformule”, aldus Linders. “Het beste vers en de juiste balans tussen kwaliteit en voordeel zijn daarbij de speerpunten. We gaan de consument in het zuiden nog beter leren kennen en in zijn behoeften voorzien.” De keten geeft aan de komende jaren te zullen investeren in nieuwe en bestaande supermarkten en in automatisering.

Klantwaardering en Beste Vers

In 2015 werd geen enkele supermarkt in Nederland zo hoog gewaardeerd als Jan Linders, zo concludeerde het Kerstrapport van GfK. Op alle aspecten scoorde de supermarktketen boven het gemiddelde, met als uitschieters het klantvriendelijke personeel, de beschikbaarheid van aanbiedingen en de hoge kwaliteit van het assortiment.

Cookieinstellingen