Gratis symposium met aandacht voor migratie van mijnwerkers

Foto: Regioarchief Sittard-Geleen

Migratie is vandaag de dag een veelbesproken thema. Maar migratie – en zeker arbeidsmigratie – is van alle tijden, en niet in het minst in deze regio.

In de vorige eeuw trokken veel arbeidsmigranten naar de Limburgse mijnen.

Onder de titel Archives and Traces of Migration (AToM) vindt in Regioarchief Sittard-Geleen/Archief De Domijnen een gratis toegankelijk symposium en workshop rond het thema migratie plaats.

Het Regioarchief Sittard-Geleen/Archief De Domijnen werkt samen met het Nationaal Archief van Spanje, het Nationaal Archief van Hongarije en ICARUS Hrvatska (Kroatië) aan het Creative Europe-project Archives and Traces of Migration (AToM). Erfgoedcoöperatie Limburg (CEL) is een partner van het project.

Het AToM-project heeft betrekking op het onderzoeken en ontwikkelen van ‘best practices’ op het gebied van beheren en toegankelijk maken van archieven en collecties met betrekking tot migranten, emigranten, remigranten, immigranten, ontheemden, en andere categorieën van expats en andere diasporagemeenschappen.

Op dinsdag 7 mei vindt in het Regioarchief/Museum Het Nieuwe Domein in Sittard een symposium plaats, deels met elementen van een workshop. Op deze wijze kunnen we de diverse praktijkverhalen delen en met en aan elkaar toetsen.

Op deze dag wordt ingegaan op mijnmigratie, expats en een het realiseren van een pop-up migratietentoonstelling.

Sprekers/inleiders op deze dag zijn:

  • 10:00 uur – Milena Mulders: Erfgoedwerk in tijden van superdiversiteit
    Enkele kernwoorden: Migratiemuseum Heerlen maakte onder andere gebruik van bij elkaar gebracht archiefmateriaal. Migratielab spiegelde dat materiaal in het nu en kwam erachter dat veel nu digitaal is. Tussenlanding draait om een object en gaat nu richting een verhalenarchief en een Plek van herinnering.
  • 12:00 uur – (broodjes)lunch (graag opgeven als er allergieën zijn!)
  • 13:30-14:30 uur – Kristine Racina: The Expatriate Archive Centre in Den Haag
    In Den Haag bevindt zich een instelling waar levensverhalen worden bewaard van expats wereldwijd. Het is tevens een kenniscentrum om expats in hun context te plaatsen.
  • 14:45-15:45 uur: Wim de Jong: Mijn kussen was een steen – Verhalen en herinneringen van en over migratie van kinderen van mijnwerkers in Zuid-Limburg
    In het project Kinderen van de kolonie heeft de Open Universiteit dertig kinderen van mijnwerkers geïnterviewd. Zij vertellen vaak over verhuizingen, van veraf of dichtbij. Het verhaal van de Limburgse mijnen is een verhaal van een smeltkroes van culturen die samenkwamen onder en boven de grond in de steenkoolmijnen. De mijnen hadden een onuitputtelijke behoefte aan arbeidskrachten die van heinde en verre werden gehaald. Ten eerste uit Nederland zelf: Drentse en Brabantse veenarbeiders kwamen naar Limburg, voor de kool als opvolger van turf in de jaren dertig. Maar ze kwamen ook uit Oost-Europa, Italië en op het laatst Marokko. Toen de mijnen sloten in de jaren ‘70 bracht dit ook weer een migratiestroom op gang met vaak ingrijpende gevolgen voor de gezinnen van de betrokken mijnwerkers.

U bent van harte uitgenodigd om dit gratis symposium bij te wonen!

Waar: Kapittelstraat 6, 6131 ER Sittard
Wanneer: dinsdag 7 mei 2024
Tijd: 10:00 uur (inloop vanaf 09:30 uur) tot circa 16:00 uur
Kosten symposium: gratis
Kosten catering: gratis, voor lunch wordt gezorgd
Opgeven: via [email protected] (uiterlijk 3 mei 2024)

Cookieinstellingen