Theatrale rondwandeling langs de roerigste plekjes van Sittard

Foto: De Domijnen

Zondag 28 oktober is het zover! Generaal Piepenbrink (een rol van theatermaker Ron Roumen) biedt officieel zijn excuses aan voor het gijzelen van het stadsbestuur in 1830.

Daarbij hoort een pleitbezorging in Den Haag om de destijds drieduizend gulden losgeld voor Sittard terug te krijgen. Namens de gemeente Sittard-Geleen zal burgemeester Cox dit eisen van Piepenbrink. De ontmoeting tussen beiden vormt het slotstuk van een theatrale wandeling door de Sittardse binnenstad. Het geheel is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis.

Luitenant Piepenbrink biedt na 188 jaar excuses aan burgemeester Cox aan

Door de Belgische opstand tegen Koningin Willem I der Nederlanden was 1830 een roerig jaar in Limburg. Sittard wilde zich in die tijd aansluiten bij Belgie. Maar dat zagen de Noordelijke Nederlanden niet zitten. Ze stuurden luitenant Piepenbrink die op zijn beurt het stadsbestuur van Sittard gijzelde. Het stadsbestuur met burgemeester Wemans werd vervolgens weer vrijgekocht door een losgeld van drieduizend gulden te betalen. Al met al is dit bedrag inclusief inflatie en rente gegroeid tot zo’n € 300.00. Het mag duidelijk zijn dat burgemeester Cox van luitenant Piepenbrink zal eisen dit bedrag in zijn geheel terug te betalen.

De wandeling is een van de activiteiten die door De Domijnen, samen met een aantal partners, wordt georganiseerd in het kader van de Maand van de Geschiedenis. Dit jaar met als thema Opstand!. Een maand lang lezingen, toneel, films en discussies over het thema. De wandeling a.s. zondag begint om 14:00 uur in het Erfgoedcentrum van De Domijnen aan de Kapittelstraat 6. De overhandiging van het pleitstuk zal omstreeks 16:15 uur plaatsvinden. Voor de theatrale rondwandeling zijn kaartjes (inclusief entree Erfgoedcentrum) te koop.

Cookieinstellingen