All Is Lost – Filmhuis Het Domein 

Voorbereiden op de dood – Na een botsing met een containerschip op zee moet een vindingrijke zeeman ondanks al zijn inspanningen zijn eigen dood in de ogen aanschouwen. 

Uitgebreide beschrijving
Het verhaal van All Is Lost kon niet eenvoudiger. Een man zeilt alleen in zijn bootje op de grote oceaan. Dan volgt de rampspoed en zien we hoe het hoofdpersonage (Robert Redford) zich moet handhaven tegen de elementen. Aangezien we de hele film blijven kijken hoe Redford zich staande probeert te houden, kent de film geen dialoog. Dit laatste is zeker geen gemis, integendeel. 
Naast het feit dat de film vooral spannend is, kent de film ook een aantal zeer mooie momenten. Zo is er al meteen de sterke openingsmonoloog van Redford. Mooi is dat scenarist en regisseur J.C. Chandor (vooral bekend als documentairemaker) niet teveel loslaat over de persoonlijke achtergrond van Redfords personage. De paar zinnen van de openingsdialoog zijn zo goed gekozen dat alles wat gezegd moet worden, is gezegd. En zo is de hele film: mooi uitgebalanceerd en goed doordacht. Je ziet hoe weinig ingredienten een film nodig heeft om interessant te zijn en emoties bij de kijker op te wekken. 
Het is moeilijk om niet de symboliek in het verhaal te zien. Een man in geestelijke nood dobbert alleen op de grote oceaan. Technologie helpt hem niet bij zijn pogingen te overleven. Gedurende de film is de redding nabij van de medemens, maar deze ziet hem letterlijk niet staan. Met grote volharding kijkt het hoofdpersonage zijn dood in de ogen. En dan is er dat magische einde: de redding lijkt nabij, maar komt de redding van de (mede)mens? 
Jeroen Granzier
Vr 18 t/m zo 20 apr – 20:00 uur
All Is Lost
Regie: J.C. Chandor
USA 2013 – 105 minuten
Met: Robert Redford
Entree: 7 euro (normaal), 5 euro voor leden, geldige studentenpas, CKV-pas.
Filmhuis Het Domein, Kapittelstraat 6, 6131 ER Sittard
Cookieinstellingen