August: Osage County – Filmhuis Het Domein

Een zwartkomisch familiedrama – In het landelijke Oklahoma staat Violet Weston (gespeeld door Meryl Streep) stevig aan het hoofd van haar familie. Als haar man overlijdt, komen de familieleden bij elkaar voor de begrafenis. 

Met de nodige tegenzin arriveren haar dochters Barbara (Julia Roberts), Ivy (Juliane Nicholson) en Karen (Juliette Lewis) met echtgenoten en kinderen in hun ouderlijke huis. Violet heeft mondkanker, maar wat haar uit haar mond komt als ze spreekt, is kwaadaardiger dan haar ziekte. Ook haar dochters zit het een en ander dwars en al snel wordt het duidelijk dat dit geen grote, happy family is. Meesterlijke acteerprestaties van Streep en Roberts (allebei genomineerd voor een Oscar). 
Uitgebreide beschrijving
Oorspronkelijk is August: Osage County een toneelstuk. Schrijver Tracy Letts won er de Pulitzer Prize mee en hij maakte ook het scenario voor de film. Het verhaal draait voornamelijk om een aantal eigenzinnige vrouwelijke leden van een familie uit Oklahoma: dochters die hun moeder haten, echtgenotes die door hun mannen zijn verlaten en zussen die elkaar niet begrijpen. 
Als de film begint, is Beverly Weston, dichter en alcoholist, vermist. Een paar dagen laten wordt hij gevonden: hij is overleden, waarschijnlijk als gevolg van zelfdoding. Zijn weduwe Violet lijdt aan kanker en had niet verwacht haar man te overleven. Ze is verslaafd aan pijnstillers en daardoor bij vlagen nauwelijks aanspreekbaar, maar tijdens haar heldere momenten is haar kwaadaardige venijn ondragelijk voor haar omgeving. 
Natuurlijk wordt er van de drie dochters verwacht dat ze naar huis komen voor de begrafenis van hun vader. Echtgenoten, kinderen en andere familieleden druppelen ook binnen. Bijna alle aanwezigen zijn op de een of andere manier teleurgesteld in het leven, in zichzelf of in elkaar. Generatiekloven zijn groot en familieleden zijn zo gebrouilleerd dat ze hun aanvankelijk beleefde conversatie niet lang vol kunnen houden. Al snel vliegen de verbale mokerslagen over de eettafel en daar blijft het niet bij. De zieke Violet vindt het samenkomen van de familie een goed moment de lucht een laatste keer te klaren. Wreedheid is nog een van de weinige pleziertjes die haar nog resten en ze is dan ook niet van plan zich in te houden. 
Sis Achten
Ma 12 mei matinee – 15:00 uur
Ma 12 t/m di 13 mei – 20:00 uur
August: Osage County
Regie: John Wells
USA 2013 – 121 minuten
Met: Meryl Streep, Julia Roberts, Julianne Nicholson
Entree: 7 euro (normaal), 5 euro voor leden, geldige studentenpas, CKV-pas.
Filmhuis Het Domein, Kapittelstraat 6, 6131 ER Sittard
Cookieinstellingen