NS en ProRail voorbereid op de winter

Mogelijk zullen sneeuw, strenge vorst of storm in de winter voor treinreizigers overlast opleveren als gevolg van extra storingen aan wissels of treinen. NS en ProRail zullen in dat geval weer de aangepaste dienstregeling preventief inzetten. 

Bij een aangepaste dienstregeling gaat de dienstregeling grofweg van kwartierdiensten naar halfuurdiensten. Treinen worden dan zoveel mogelijk verlengd, maar omdat daarmee niet de capaciteit als op een reguliere dag kan worden gehaald zal het het druk blijven. Reizigers krijgen het advies om – als het kan – buiten de spits te reizen.
Met minder treinen is er dan als het ware extra ‘lucht’ in de drukke Nederlandse dienstregeling om storingen beter op te vangen en reizigers een betrouwbaarder en beter voorspelbare reis te bieden. 
Verbeteringen doorgevoerd 
ProRail en NS hebben ten opzichte van de laatste strenge winter (2012-2013) diverse verbeteringen doorgevoerd in de aangepaste dienstregeling. Zo gaat de dienstregeling, conform de wens van reizigers en reizigersorganisaties, weer eerder terug naar de normale dienstregeling ook als de weersvooruitzichten verderop in de week weer slecht zijn. 
ProRail en NS werken daarnaast hard aan het voorkomen van storingen aan spoor en treinen en een snellere hersteltijd van storingen. Bijvoorbeeld door meer reservemateriaal op specifieke locaties, storingsploegen in de buurt van cruciale wissels en wisselverwarmingen. Voor het eerst worden daarnaast bijna alle treinen deze winter behandeld met anti-icing om te voorkomen dat duizenden kilo’s sneeuw en ijs hechten aan treinen en in wissels vallen.
Verder hebben reizigers via hulpmiddelen als de sms-alert en de Reisplanner Xtra meer grip op hun reis en worden zij een dag van te voren al actief geïnformeerd als de dienstregeling wordt aangepast. Naast de landelijk aangepaste dienstregeling kunnen NS en ProRail komende winter op basis van de weersvooruitzichten ook op één of enkele regionale trajecten de dienstregeling aanpassen indien nodig. 
Cookieinstellingen