Projectplan cameratoezicht centra Sittard en Geleen

Foto:

Sittard-Geleen, 12-12-2012 | Op 29 november jongstleden hebben horeca, politie Openbaar Ministerie en Gemeente het Convenant Veilig Uitgaan ondertekend. Verschillende maatregelen worden getroffen om het uitgaansgeweld in de centra te verminderen en het gevoel van veiligheid bij het uitgaanspubliek te vergroten.

Sittard-Geleen, 12-12-2012 | Op 29 november jongstleden hebben horeca, politie Openbaar Ministerie en Gemeente het Convenant Veilig Uitgaan ondertekend. Verschillende maatregelen worden getroffen om het uitgaansgeweld in de centra te verminderen en het gevoel van veiligheid bij het uitgaanspubliek te vergroten.

Verlenging van de openingstijden van de horeca en de invoering van de collectieve horecaontzegging zijn twee maatregelen die al eerder ter sprake kwamen. Het realiseren van cameratoezicht is een derde maatregel die moet bijdragen aan veilig uitgaan in Sittard en Geleen.

Het College van B&W heeft vandaag kennis genomen van het projectplan dat moet leiden tot cameratoezicht in de uitgaanscentra van Sittard en Geleen. Het projectplan wordt op 17 januari besproken in de raadscommissie SZWVB (Sociale Zaken Welzijn en Zorg Veiligheid en Bestuur).

Uit een veiligheidsanalyse is gebleken dat in de uitgaanscentra van Sittard en Geleen (uitgaans)geweld en drugsoverlast het meeste voorkomen. Ook andere vormen van criminaliteit komen daar frequenter voor dan daarbuiten: voertuigcriminaliteit, diefstal met geweld, fietsdiefstallen, inbraken in bedrijven en instellingen, winkeldiefstallen, zakkenrollerij en vernielingen. Bewoners van de stadscentra voelen zich dan ook minder veilig dan bewoners van andere delen van de stad.

Een aantal zware geweldsdelicten die tussen april en september van dit jaar plaats hebben gehad (zinloos geweld – Glenn van Haen – en enkele schietincidenten met dodelijke afloop) heeft de behoefte aan cameratoezicht groter gemaakt. Een petitie op internet voor cameratoezicht rondom de Markt in Sittard is daar een uiting van.

De roep om cameratoezicht en de aandacht van de gemeente daarvoor dateert overigens niet van dit jaar, maar was zes jaar geleden al actueel, toen er veel problemen waren in het Geleense uitgaansleven. Alleen voor Geleen zou het realiseren van cameratoezicht destijds 500.000 euro hebben moeten kosten. De gemeente vond die uitgaven destijds niet in verhouding tot het probleem staan. Inmiddels zijn de techniek en de functionaliteit van de camerabewakingssytemen sterk verbeterd en zijn de prijzen ervan aanzienlijk gedaald.

Waar moeten camera’s komen?
In het projectplan wordt ondermeer aangegeven op welke plekken in de uitgaanscentra van Geleen en Sittard vaste camera’s wenselijk zijn. Dat zijn met name de gebieden direct rond de Markt in Sittard en de complete Markt in Geleen. Daarnaast komen in Geleen een deel van de Annastraat en de volledige Rijksweg-Centrum in aanmerking voor vaste camera’s. In Sittard is cameratoezicht wenselijk in de direct in de nabijheid van de Markt gelegen straten (Putstraat, Pullestraat, Plakstraat, Paardestraat, Oude Markt, De Gats, Limbrichterstraat, Molenbeekstraat, Nieuwstraat, Helstraat, Rosmolenstraat) en op het Tempelplein. Verder is er een camera in de nabijheid van Fenix aan de Odasingel gewenst. Daar hebben de bewoners van appartementencomplex De Dominicaan regelmatig overlast van bezoekers van het schuin tegenoverliggende Fenix.

Het is overigens een illusie te denken dat de aanwezigheid van vaste camerabewaking het aantal incidenten drastisch zal doen dalen. Mensen met een slok teveel of wat pillen op laten zich in hun irrationele gedrag beslist niet remmen door cameratoezicht. Het voordeel zit hem dan ook vooral in het snel kunnen reageren op incidenten en op de mogelijkheid om daders te identificeren, zodat zij uiteindelijk kunnen worden opgepakt en in elk geval een collectieve horecaontzegging opgelegd kunnen krijgen.

Mobiele camera’s
Behalve vaste camera’s zullen er ook mobiele camera’s worden aangeschaft. Die kunnen dan ook buiten de uitgaanscentra worden ingezet tijdens grootschalige evenementen, zoals het Oktoberfeest. Afgelopen jaar is gebleken dat de inzet van dergelijke camera’s preventief goed werkt en dat het publiek deze vorm van bewaking positief waardeerde.

Tijdsduur
Het zal overigens nog tenminste een half jaar duren voordat het cameratoezicht effectief kan worden gerealiseerd. Allereerst dient het projectplan te worden goedgekeurd, waarna het programma van eisen kan worden vastgesteld. Daarna volgt dan de aanbestedingsprocedure, waarin het volledige kostenplaatje van het cameratoezicht bekend zal worden. De raad zal uiteindelijk beslissen of zij ermee akkoord gaat om de middelen voor het realiseren van cameratoezicht te onttrekken aan de algemene reserve.

Overzicht gebieden met vast cameratoezicht in Sittard (links) en Geleen. De rode cirkels geven het drukstbezochte deel van het uitgaansgebied aan.
Klik op de illustratie voor een grotere weergave.

Cookieinstellingen