Grote Vastelaovesoptoch Sittard

Sittard, 06-02-2013 | Op zondag 10 februari 12.55 uur, valt het startschot voor de Grote Internationale Vastelaovesoptoch van Sittard. Vanaf het kruispunt Odasingel-Rijksweg-Noord bruist de kolderstoet langs een nieuwe route dwars door het centrum. Daarin strijden Spectaculaire praalwagens, enkelingen en groepen om de hoogste eer.

Sittard, 06-02-2013 | Op zondag 10 februari 12.55 uur, valt het startschot voor de Grote Internationale Vastelaovesoptoch van Sittard. Vanaf het kruispunt Odasingel-Rijksweg-Noord bruist de kolderstoet langs een nieuwe route dwars door het centrum. Daarin strijden Spectaculaire praalwagens, enkelingen en groepen om de hoogste eer.

De nieuwe route
De bouwkundige voorbereidingen van het Dobbelsteen/DeLigne project dwongen het Optoch Kommitee Zitterd tot een algehele herziening van de oude optochtroute en dit is goed gelukt. Het nieuwe traject doorbreekt de lange rechte stukken, tevens liggen de winkelstraten nu vooraan in de route, hetgeen de sfeer zeker ten goede komt. Zowel toeschouwers alsook deelnemers zullen dit als prettig ervaren, zeker nu er ook nog op maar liefst 4 plaatsen langs de route toiletunits staan opgesteld voor de hoge nood. Ook het buitenbuffet bij Kleikamp wordt, wegens succes in 2012, weer bemand door Jonge Klaore, de muziekkapel uit Nieuwstadt. Uiteraard zijn er zoals altijd, langs de route op een achttal plekken verslaggevers aanwezig. De ontbinding van de optocht vindt plaats op de Deken Thijssenstraat. De nieuwe route en alle info, is te vinden op www.optoch.nl.

De praalwagens
Het staat nu al vast: de optochtjury krijgt een zware dobber aan deze categorie in de Sittardse optocht. In de Optochthal wordt momenteel de laatste hand gelegd aan een tiental reusachtige juweeltjes met prachtige kleuren en veel beweging. Sommige zijn meer dan 15 meter lang en 10 meter hoog. Met een eigen energiecentrale van liefst 20 Kilowatt, die de stroom verzorgt naar de motoren voor de verschillende mechanische en hydraulische bewegingen. Een greep uit de onderwerpen:
Mit de kriesis is ’t griene, mèr veer laote de Zòn sjiene (buurt Kolleberg) – Veer zeen in de wolke (Luuj Mit Plezeier) – De baek geit aope, de ratte viere Vastelaovend (Riekswaeg Noord) – Veer helpe Zitterd aan toeriste (Riekswaeg Zuid) – 3×11 jaor hange veer de bees oet (De Sjnaake) – Ode aan Math Niël (Ingelekamp-park) – Vandaag kump in Zitterd alles van de gròndj (Sjteivig).

Groepen en enkelingen
Naast de praalwagens zijn er ook nog de creatieve enkelingen, koppeltjes, kleine-, midden- en grote groepen. Deze categorieën zijn onmisbare elementen in de Sittardse optochten. Met hun humor en actuele onderwerpen weten zij het publiek te raken en te amuseren.

Uit de aanmeldingen zien we dat enkele actuele thema’s eruit springen; zoals de kinderopvang, de crisis, de nieuwe optochtroute, de carnavalsposter, de dopingaffaire, 50 tinten grijs, aftreden van de koningin, miss-standen in Sittard,  ’t Vastelaovesvirus, vooruitblik naar ’t Marotte jubileum in 2014 en nog veel meer onderwerpen passeren de revue.

De muziek
De Sittardse optocht zonder muziek is ondenkbaar, zo’n 20 harmonieën, fanfares en kapelkes vormen met hun muzikale klanken het cement van de optocht. Het is mede daarom dat dit jaar de praalwagen van stadsprins Paul II in het teken van de muziek staat.

Z.H. Stadsprins Paul II
Tradioneel is de prins het stralende hoogtepunt aan het slot van de optocht. Vanaf zijn hoge positie op zijn praalwagen laat hij een regen van sinaasappelen neerdalen op de toeschouwers.

De prijsuitreiking
Rond 18.00 uur vindt de bekendmaking van de prijswinnaars plaats op de markt. De handgeschilderde erewimpels en extra prijzen worden door stadsprins Paul II op het podium uitgereikt aan de gelukkige winnaars. De eveneens handgeschilderde prijswimpels voor de eerste tot en met derde prijs kunnen direct na afloop worden afgehaald bij café Der Gulden Haen (boven).

Wagenshow
Op veler verzoek zal evenals vorig jaar, voorafgaande aan de start van de optocht, een wagenshow worden gehouden om belangstellenden gelegenheid te geven om de praalwagens goed te bekijken. Vanaf 11.30 uur staan de wagens opgesteld aan de Odasingel, tussen Rijksweg Noord en Haspelsestraat.
Ook hier zijn een toiletunit
aanwezig en een snackwagen.

Zie voor route en doorkomst-tijden www.optoch.nl.

Cookieinstellingen