Regionaal Werkbedrijf van de baan

De gezamenlijke inspanningen van de regiogemeenten Sittard-Geleen, Schinnen, Stein en Beek om te komen tot een Regionaal Werkbedrijf (RWB) lijken van de baan nu de Stuurgroep Openbare Ruimte haar opdracht heeft teruggegeven.

Met het op te zetten RWB wilden de gemeenten gezamenlijk steun aan de ‘onderkant’ van de arbeidsmarkt bieden: kansen van mensen verbeteren door ze de mogelijkheid te bieden om naar vermogen aan het arbeidsproces deel te nemen.
De stuurgroep gaf haar opdracht terug, omdat Sittard-Geleen te kennen heeft gegeven ‘voorlopig pas op de plaats te willen maken met betrekking tot de realisatie van het RWB’. 
Het college van B&W heeft deze beslissing in een brief aan de raad toegelicht.
B&W vinden dat het te lang duurt voordat er een door alle gemeenten geaccepteerd bedrijfsplan voor het RWB tot stand komt. Er bestaat nog altijd erg veel onduidelijkheid over de financiële consequenties van het RWB en de wijze waarop de horizontale en verticale mensontwikkeling daarbinnen vorm moeten krijgen.
Het in Sittard-Geleen gestarte pilotproject Werken in Wijkteams – dat is afgeleid van de voorgenomen opzet van het RWB – is inmiddels wél een succes gebleken, en daar wil de gemeente graag in blijven investeren. 
De wijkteams functioneren goed. Op dit moment zijn er ruim 250 mensen werkzaam. Ze zijn afkomstig uit het cluster ruimtelijke projecten, sociale zaken, Vixia en mensen uit het (voormalig) 600-banenplan. Sinds de start zijn 10 mensen doorgestroomd naar een reguliere baan.
In de brief laat het college van B&W weten dat zij geen afscheid van het RWB wilde nemen, maar haar aandacht voorlopig wilde richten op de doorontwikkeling van de Wijkteams. De andere gemeenten in de regio zouden door kunnen gaan met de ontwikkeling van het RWB. De gemeente wilde na verloop van tijd dan bekijken ‘of we samen weer de draad konden oppakken’. Nu de stuurgroep haar opdracht heeft teruggegeven lijkt dat een gepasseerd station. 
B&W laten verder weten open te blijven staan voor samenwerking met de gemeenten in de regio.
Cookieinstellingen