Aantal pesterijen teruggedrongen door Finse aanpak

Het aantal pestklachten op scholen is door een in Finland ontwikkeld antipestprogramma ruim gehalveerd. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een proef die bij tienduizend leerlingen op 99 Nederlandse scholen wordt gehouden, meldt de Rijksuniversiteit Groningen dinsdag.

Het antipestprogramma richt zich niet alleen op daders en slachtoffers, maar op bewustwording in de hele klas. Leerlingen worden daarbij aan het denken gezet over wat pesten betekent voor degene die wordt gepest.
Een onderzoeksgroep van de universiteit kreeg in 2010 een miljoen euro subsidie om de Finse methode in Nederland te testen. Het experiment begon anderhalf jaar later op 66 scholen waar deze methode wordt toegepast. Bij nog eens 33 scholen wordt de methode niet toegepast. Zij dienen als controlegroep.
Het percentage kinderen dat zegt minstens een keer per maand te worden gepest daalde van 29 procent in het voorjaar van 2012 naar 13,5 procent dit voorjaar. In de controlegroep was de daling volgens de onderzoekers minder sterk.
Het cijfer dat de kinderen gaven voor de aandacht die hun leraar geeft aan pesten steeg op de scholen met de Finse methode van 5,6 naar 7,2. Eerder dit jaar stelden staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) en de Kinderombudsman een nieuw antipestbeleid op. Het onderzoek is volgens de universiteit belangrijk voor dit actieplan. Wel zou meer onderzoek nodig zijn om erachter te komen waarom de aanpak bij bijna de helft van de klassen waar pesters actief zijn niet werkt.
Door: Novum
Cookieinstellingen