Groot risico op depressie voor jonge vaders

Foto:

In de eerste vijf jaar na de geboorte van hun eerste kind, nemen de depressieve klachten met bijna 70 procent toe onder vaders van rond de 25 jaar. Ze zijn vaker somber, eerder moe, hebben vaker hoofdpijnklachten en zijn ongelukkiger.

Dit blijkt uit onderzoek onder drieduizend jonge vaders. Louis Tavecchio, emeritus hoogleraar Pedagogiek aan de UvA, en lector Hogeschool van Amsterdam vindt dat er meer aandacht besteed moet worden aan het welzijn van jonge vaders. “Deze mannen zijn niet allemaal klinisch depressief, waarbij ingrijpen meteen vereist is. Maar het onderzoek bewijst zeker dat er een reden is om hen goed in de gaten te houden. Ook voor jonge vaders is de geboorte heel ingrijpend. Er vinden bijvoorbeeld heel wat scheidingen plaats in de eerste vijf jaar na de geboorte van het eerste kind.”
Depressieve vaders agressief
Het hebben van een depressieve vader kan ernstige gevolgen hebben voor de ontwikkeling van een kind. Door de depressie zijn deze vaders minder goed in staat om hun kind op te voeden. Jonge depressieve vaders zijn zelfs geneigd hun kind eerder te slaan, minder voor te lezen en zich te isoleren van het kind, meldt Tacecchio aan Metro. 
Aanstaande vaders moeten beter voorbereid worden op het vaderschap, vindt Carien Karsten, psychotherapeut en klinisch psychologe. Mannen realiseren zich vaak niet dat de verwachtingen die ze van het ouderschap hebben niet kloppen. “Het leven gaat na een baby gewoon door, denken ze. Maar in een sterrenrestaurant lunchen met een 3-jarige, lukt echt niet meer.” 
Paniek- en angststoornissen
De depressieve klachten bij jonge vaders leiden vaak tot paniek- en angststoornissen. “Er treedt een gevoel van controleverlies op. Het wordt te veel: een baan hebben, forensen, twee kinderen onder de vijf jaar, en thuis meteen met taken meedraaien in het gezin omdat de partner ook een baan heeft.” Als oplossing adviseert Karsten mannen een goede verdeling te maken tussen werk en gezin. Daarnaast is het belangrijk om tijd voor zichzelf en voor sporten vrij te maken. 
Cookieinstellingen