Kamervragen SP over Orbis MC en Atrium

Kamerlid Van Gerven van de SP heeft schriftelijk een vijftiental kritische vragen gesteld aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de ziekenhuizen in Sittard-Geleen en Heerlen, en de mogelijke concentratie van klinische verloskunde in Heerlen.

Het kamerlid vraagt naar de stand van zaken rond de fusie en wilt onder meer weten hoe het met de financiële gezondheid van de beide ziekenhuizen is gesteld. Ook over het voornemen om de klinische verloskunde in het Atrium ziekenhuis in Heerlen te concentreren en de rol die ziektenkostenverzekeraar CZ hierbij speelt worden vragen gesteld.
Het voornemen tot concentratie van de klinische verloskundige zorg heeft afgelopen jaar tot de nodige onrust geleid bij verloskundigen in deze regio en een aantal lokale politieke partijen heeft die gevoelens van onrust ook verwoord richting de directie van Orbis MC.
Verloskunde en fusie Orbis MC & Atrium
1. Hoe is de stand van zaken met betrekking tot de fusie van de ziekenhuizen in Sittard-Geleen en Heerlen? Klopt het dat er financiële problemen zijn, en dat bij het ziekenhuis in Heerlen de bouw hierdoor is stilgelegd of wordt getemporiseerd? Zo neen, hoe is dan de financiële situatie bij het Atrium MC en bij het Orbis Medisch en Zorgconcern? 
2. Speelt de fusie hierbij een rol? Zo ja, welke? 
3. Is het niet beter te stoppen met deze zinloze fusie? Klopt het dat de fusie tientallen miljoenen euro’s kost, terwijl het nut van de fusie niet is aangetoond? Zo neen, hoe is dan de situatie precies? 
4. Klopt het dat er nog steeds plannen zijn om het de klinische verloskunde te centraliseren in het ziekenhuis in Heerlen, en dat het Orbis ziekenhuis geen klinische verloskunde meer zal hebben? Klopt het dat verzekeraar CZ hiervan een voorstander is, en aan het duwen is om dit gedaan te krijgen? Zo ja, wat vindt u daarvan? Zo neen, wie zit er dan achter? 
5. Klopt het dat de concentratie van de klinische verloskunde in Heerlen zal leiden tot extra kosten van 8 miljoen euro of meer, dan wanneer de klinische verloskunde gewoon in Sittard- Geleen blijft? Zo neen, hoe zit het dan? 
6. Hoeveel klinische bevallingen vinden er thans plaats in het Orbis ziekenhuis? 
7. Hoeveel klinische bevallingen vinden er thans plaats in het Atrium ziekenhuis in Heerlen? 
8. Hoeveel gynaecologen zijn er werkzaam in het Orbis ziekenhuis? 
9. Hoeveel gynaecologen zijn er werkzaam in het Atrium ziekenhuis? 
10. Zijn deze aantallen op basis van wetenschappelijke criteria voldoende voor beide ziekenhuizen om 7 maal 24 uur klinische verloskunde aan te bieden van goede kwaliteit? 
11. Heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg aanwijzingen dat de kwaliteit van de klinische verloskunde in het Atrium en/of het Orbis niet op orde is? 
12. Klopt het dat de bereikbaarheid van de klinische verloskunde afneemt door de concentratie van de klinische verloskunde in Heerlen? Klopt het dat de aanrijdtijd naar het ziekenhuis, waarvan als maximum een aanrijtijd van 15-20 minuten wenselijk wordt geacht, het percentage van 73-88% zal dalen naar 56-81% na analyse van de aanrijdtijdencodex van het Netwerk Acute Zorg Limburg? Zo ja, wat vindt u van deze daling van de bereikbaarheid van de klinische verloskunde? 
13. Is er wetenschappelijk bewijs dat concentratie van de klinische verloskunde in Heerlen om kwalitatieve redenen gewenst is? Zo, neen wat is daarvan dan de motivering? 
14. Is er niet een reëel risico dat door de concentratie van de klinische verloskunde er meer verplaatste huisbevallingen zullen plaatsvinden, wat weer kan leiden tot meer medicalisering en het feitelijk verdwijnen van een veilige thuisbevalling? 
15. Bent u bereid uw invloed aan te wenden om de klinische verloskunde in Sittard-Geleen te behouden? Zo neen, waarom niet?
Cookieinstellingen