70 jaar bevrijding WOII en 100 jaar na begin WO I

Foto: Beeldbank Sittard

Om de herinnering aan de oorlog en bevrijding levend te houden zijn er dit jaar naast de 4 en 5 mei vieringen extra activiteiten georganiseerd. Een van de belangrijkste doelstellingen daarbij voor de gemeente is om het gedachtegoed levend te houden door met name jongeren actief te betrekken bij dit thema.

Dit jaar, het is 70 jaar geleden dat ons land is bevrijd en 100 jaar na het begin van de Eerste Wereldoorlog, zijn daarom door verschillende instanties en verenigingen in onze gemeente zaken op touw gezet. We zetten ze voor u even op een rijtje.
18 september – Herdenkingsavond over de bevrijding van Geleen 
Presentatie Boekwerkje ‘Geleen bezet en bevrijd’. Theater Karroessel –  Jupiterstraat, Geleen (tijdstip volgt).
 
20 september – Presentatie oorlogsdagboek A.J.H. Bekker; Over de Meidagen 1940 en de Bevrijding 1944-1945 van Born en omgeving. Een ooggetuige vertelt. 
Opening tentoonstelling over Meester Bekker en zijn oorlogsdagboek. Eventueel onthulling monument in Papenhoven en een lezing over Joden in de regio Born-Sittard door Herman van Rens (exacte locatie en tijdstip volgen).
 
20 en 21 september – Open dagen en expositie bij de Heemkundevereniging Geleen (exacte locatie en tijdstip volgen).
28 september – Bevrijdingsconcert met Harmonie St. Caecilia Oud-Geleen en expositie Hanenhof (exacte locatie en tijdstip volgt).
 
1 oktober – Open Archievendag in Museum Het Domein 
Thema: vriend en vijand. Uit WO-II maar ook uit andere oorlogen zullen zaken te zien zijn rondom dit thema (exacte locatie en tijdstip volgen).
 
Kind zijn in de oorlog
Week 13 oktober – Opvoering toneelstuk voor leerlingen van het Da Capocollege rond thema ‘Kind zijn in de oorlog’. Dit toneelstuk is voor deze uitvoering ontwikkeld, maar kan later door scholen als lesmateriaal gebruikt worden.
 
Poëm Act – Plakstraat voormalige synagoge
Twee ochtenden tussen 13 en 17 oktober – In deze korte act ontmoet de groep een Rabbijn die in een PoëmAct voordraagt. Een PoëmAct is een voordracht op rijm vanaf een Thorarol. In de voordracht wordt uitleg gegeven over de locatie, de betekenis van de synagoge voor de Sittardse Joden en het verdwijnen hiervan. In deze act wordt gebruik gemaakt van kwinkslagen en gepaste humor zoals de wijze joden dit vooral als vorm van zelfspot neerzetten. In een gedeelte van de act wordt gebruik gemaakt van de aanwezige muur die wordt uitgelegd als de Westelijke Muur (Klaagmuur) – alwaar de groep middels gele post-it memo’s hun individuele wens voor de vrede kunnen schrijven en kunnen achterlaten op de muur. Dit is een verwijzing naar het Joodse gebruik om wensen achter te laten in de klaagmuur. De groep mag de rug niet keren naar de muur en ook achterwaarts de locatie verlaten op aanwijzing van de Rabbijn. Door te kiezen voor een PoëmAct kunnen we de uitleg compact houden en op een begrijpelijke manier neerzetten voor de doelgroep
(exacte data en tijdstippen volgen).
 
‘Um den stein lesen zu können, muss man sich vor dem Opfer verbeugen’
Twee ochtenden tussen 13 en 17 oktober – Stolperstein – Landweringstraat
In deze korte act verbeelden wordt de tragedie van Sara Koopman verbeeld, die op 11 jarige leeftijd omkwam in Auschwitz. De groep moet aanbellen op het betreffende huisnummer en Sara doet open. Wat volgt is een korte interactie tussen Sara en de groep, waarin ze duidelijk maakt dat ze niet buiten mag komen spelen i.v.m. De Sperre. Hieruit blijkt duidelijk haar angst waaronder ze moet leven en de waakzaamheid waarmee ze als kind dagelijks moet leren omgaan. Deze act vraagt een korte introductie van een begeleider (exacte data en tijdstippen volgen).
 
Monoloog van Manfred Jülicher, Duitse SS Soldaat + Rapper
In deze korte act ontmoet de groep Manfred Jülicher – 20 jaar oud. Deze Duitse SS soldaat speelt een korte monoloog (ca. 5 minuten) waarin hij vertelt over zijn gedwongen oorlogsverleden. “Ich habe es nicht gewohlt”. Als jongeling kwam hij onder de wapenen en stroomde mee in de gruwelen van het Duitse Rijk. Een kort, maar meeslepend verhaal waarin we de groep, via een leeftijdsgenoot, aanspreken op hun verantwoordelijkheid. Trefwoorden in de monoloog zijn verdraagzaamheid, tolerantie en respect. De monoloog zal eindigen met meeslepende muziek die al snel overgaat in een hedendaags geluid. Een rapper uit deze tijd neemt de monoloog bij wijze van spreken over van de soldaat en vertaalt de intentie van de tekst naar deze tijd. Doel van deze cross-over is om het jonge publiek in het verhaal te trekken en hen in te laten zien dat anno 2014 nog op te veel plekken oorlog wordt gevoerd (exacte data en tijdstippen volgen nog).
 
30 oktober – Opening expositie in Mariapark Sittard
Met werk van leerlingen van het Trevianum gewijd aan het thema oorlog en vrede (tijdstip volgt).
 
31 oktober – Concert Vrie in Vrei
Met voorafgaand een gemeentelijke ontvangst en een randprogramma in het kader van jeugd en herdenken en bevrijden. Tijdens dit randprogramma wordt het Kindermonument, een documentaire voor en door kinderen, vertoond (exacte locatie en tijdstip volgen).
 
Bron: Gemeente Sittard-Geleen
Cookieinstellingen