Meer over de Sint Rosa kubus/poef

Afgelopen week werd op deze site bericht over de Sint Rosa poef, die in opdracht van het Sittardse bedrijf LePoef door Harrie Vranken werd vormgegeven.

De op een Rubiks kubus geïnspireerde poef nodigt de toeschouwer uit om de Sittardse traditie van de jaarlijkse feestdag van beschermheilige Sint Rosa zelf in te kleuren en op zoek te gaan naar de onderdelen die haar geheel vormen.
hmqodyyrcujo6imtcrme2g7yu
Ontwerper Harrie Vranken geeft hieronder weer hoe hij zijn inspiratie rond Sint Rosa heeft verwerkt in het ontwerp van de Sint Rosa kubus. Heet bijzondere zitmeubel wordt door LePoef in een beperkte oplage op de markt gebracht. 
gsrpw6xb0ka1zdtwxxa80ulmz
Startend bij Sint Rosa di Lima, weerspiegeld als lichtbaken en steunpilaar, is het fraaie glas-in-loodwerk in de ‘Paatesjkirk’ aan de markt te zien alwaar de jaarlijkse processie begint door een lange stoet gelovigen naar de devotiekapel daterend uit 1675 op de top van de Kollenberg om volgens de in 1671 gedane belofte de stadspatrones te huldigen en dank te zeggen voor de verleende hulp in bange tijden.
fpr2sxm19gavkwveudnqzl3g4
Tijdens deze rondgang is het kleurrijke geheel in de diepte fragmentarisch te bekijken en passeert de oplettende kijker een stukje Sittardse geschiedenis waarin de stad en het gemeenschapsleven te zien zijn die onder haar naam bescherming vinden. Het weefsel van de samenleving is met beelden uit de traditie versmolten tot een lopend geheel waarin de betekenis van de stadspatronesse zich af laat lezen.
lhaautfzo0f4gsj6ex5tczlna
Ook de Sittardse ‘kermisleeuwaffaire’, waarbij een hoofdrol was weggelegd voor de circusleeuw Azor is er terug te vinden. Deze ontsnapte op kermiszondag 28 augustus 1938 uit circus Friso op de Markt liep de hoogmis in de ‘Paatesjkirk’ binnen om via het hoofdpad naar het altaar te kuieren. Hiermee maakte Sittard wereldnieuws waarbij in de loop der jaren met veel energie en fantasie veel van elkaar afwijkende versies over wat er precies gebeurde zijn ontstaan. Het ene verhaal nog sensationeler dan het andere. Duidelijk was dat de inkleuring ieder jaar meer ruimte kreeg. Zou het toeval zijn dat zijn naam omgedraaid Roza geeft?
wuloixdb2xdqyubfipdpc0ns6
De onderdelen van deze Sittardse traditie zijn in elk geval rijkelijk op verschillende schaalniveaus afgebeeld, het is aan de kijker om deze zelf te schakeren en het gehele verhaal te kleuren in de geest van Sint Rosa.
LePoef is te koop bij cadeaushop Mooi op de Brandstraat en bij De Companen op de Putstraat.
Cookieinstellingen